Служебният министър на земеделието Явор Гечев от БСП възстанови в

...
Служебният министър на земеделието Явор Гечев от БСП възстанови в
Коментари Харесай

ГРАБЕЖ: Семейство от ГЕРБ раздава държавни земи като бащиния – после си купи порше и плаваща къща в река Дунав

Служебният министър на земеделието Явор Гечев от Българска социалистическа партия възвърне в края на 2022 г.  шефа на Областната земеделска работа в Силистра Гинка Катева от ГЕРБ. Мотивът беше, че гербаджийката била единствената способена и способна да провежда търгове за наеми на земи от държавен аграрен фонд. Но това не се отнася единствено до скандалните търгове, проведени от нея за отдаване чартърен на аграрни земи, облагодетелствали обществено известни лица, като регионалния координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов.

С него Катева е подписала към този момент 10-годишен контракт за аренда. Но има и други тръжни процедури, които са също толкоз забавни и повдигат въпроси от компетентността на правораздавателните органи, заяви zaistinata.com.

Такъв е да вземем за пример търгът, проведен по Закона за собствеността и използването на земеделските земи (чл.27 алинея 8 от). Но тук към този момент става дума не за наем, а за продажба на държавни земи.

През 2021г. Гинка Катева е оповестила за продажба посредством търг част от земите на някогашните икономически дворове на с. Айдемир. Но за разлика от други икономически дворове, които са ставали обект на сходна процедура и които се намират в отдалечени села, това място е много апетитно.

То се намира до централната улица в селото и до квартал „ Деленки “, в урбанизираната територия на Силистра, на който Айдемир е на процедура квартал. И по някаква случайност се намира против дома на Гинка Катева. Това са земи на някогашните ТКЗС-та, които в този момент се приватизират посредством земеделските служби. Те официално се водят аграрни и по тази причина се продават по реда на закона за земеделските земи.

 Нареждането за откриването на търга, илюстрация: „ За истината “

Тръжната процедура за тeзи терени стартира със заповед на шефа, издадена на 16 април 2021 година Теренът е разграничено на три обособени имота, всеки по 5,265 дка, или общо 15, 795 дка. Обявената в заповедта начална тръжна цена за всеки един от парцелите е 20 557,00, или общо 61 671 лева Според заповедта, за присъединяване в търга са поканени всички заинтригувани лица. Но съгласно закона, на първия търг би трябвало да се поканят наложително притежатели на прилежащите парцели. В съответния случай няма данни това да се е случило.

 Теренът, продаден от Гинка Катева – шеф на регионалната земеделска работа в Силистра, станал скоро по-късно благосъстоятелност на Стефан Тончев, татко на двете й деца…

А с цел да бъде извършен въобще търгът са нужни най-малко двама участници. И тъкмо толкоз са се явили, демонстрира протоколът от класирането им. Оказва, че тези участници не са инцидентни.

Единият от тях е записаната в София тутраканска компания за месо “Едрина ” ООД. Собственикът й Николай Николов се познава с госпожа Катева и  Стефан Тончев – мъжът, с който тя живее и зарежда двата им магазина на пазара в Силистра. Другият участник е сдружението “Агростаф ” ЕООД. То стана известна с присъединяване си в тръжната процедура с необявените 243 парцела за аренда на държавна земя, от който компанията е спечелила 30 парцела в с. Поп Кралево, а регионалният координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов – всички останали.

„ Тръжната процедура за земите на стопанския двор в Айдемир се е провела на 28 май 2021 година А със заповед от  11 октомври с.г. Гинка Катева афишира за победител в надпреварата сред двамата участници “Едрина ” ООД.

Разликата в препоръчаната цена сред първия и втория участник е единствено 40 лева,  излиза наяве от оповестения протокол в уеб страницата на земеделската работа. При оповестена начална тръжна цена от 20 557,00 лева за всеки от трите парцела, които образуват общия имот, участникът “Едрина ” е предложил 20 600,00 лева Другият участник – “Агростаф ” е предложил 20 560,00 лева, или с 40 лева по-малко от спечелилия.

 Заповедта за установяване на класирането в търга

Така в сходство с резултатите на търга, на 9 ноември 2021 година Гинка Катева подписва контракт за покупко продажба на държавна земя – частна благосъстоятелност с компания “Едрина ” ООД и нейния шеф Николай Николов. С този контракт въпросните имоти са трансферирани на компанията. Катева работи като акредитиран представител на министъра на земеделието, и за това в контракта е вписан адреса й по персонална карта, на който тя в действителност живее.

Впоследствие обаче, с нотариален акт от 2 март 2022 година, т.е. единствено четири месеца по-късно, шефът на “Едрина ” Николай Николов трансферира собствеността на трите парцела на Стефан Тончев – мъжа, с който живее Гинка Катева на адреса й в с. Айдемир. Според нотариалния акт цената, на която са трансферирани трите парцела, е 62 хиляди лева Тоест на същата цена, на която са били купени на търга, само че със алегорична добавка от 200 лева

Разбира се, опонира на естествената житейска логичност някой, изключително предприемач, да купи подобен атрактивен парцел и малко по-късно да го продаде в интервал на напредък на цените, на същата цена и без съвсем никаква облага. Освен в случай че не е имало предварителна сделка да се работи по сходен метод.

В нотариалния акт за продажба е вписан адресът по персонална карта, на който живее купувачът Стефан Тончев – той е същия, на който живее и Катева в с. Айдемир. Данъчната оценка на парцелите, както се вижда от нотариалния акт е 85 хиляди лева По същото време, по което парцелите са трансферирани от Николай Николов на Стефан Тончев, на централния пазар на Силистра стартира активност новият магазин на Тончев, който е профилиран да продава продуктите на “Едрина ” ООД.

Това слага още веднъж въпроса дали не е имало някакво предварителна спогодба или условия преди търга.

 Договорът, подписан сред Гинка Катева и „ Едрина “, с който се трансферира собствеността на земите

Потърсихме по телефона шефа на “Едрина ” Николай Николов  и го попитахме кое го е предиздвикало да продаде на същата цена парцелите доста скоро, откакто ги е придобил и дали не е имало предварителна спогодба с Гинка Катева и Стефан Тончев това да се случи, с цел да се удовлетвори техен капиталов интерес.

Реклама

Бизнесменът изясни пред “За истината ”, че в началото той имал желание да влага в имота, само че след това си трансформирал желанието и решил да го продаде бързо, с цел да не му е в тежест. За това решение съдействал и ненадейно появил се негов здравословен проблем, добави още той. А на въпроса за какво е продал парцелите навръх Стефан Тончев, той отговори, че ги предложил на него тъй като се познавали и той се съгласил да ги купи незабавно.

Въпросните парцели са държавна благосъстоятелност. Затова, макар че договорът за прекачване с купувача е подписан от Гинка Катева, като техен продавач в имотния указател е вписан регионалният шеф с административен център Силистра.

Сделката по продажбата на тези държавни земи през 2021 година е станала и с одобрението  на тогавашния регионален шеф и настоящ претендент за народен представител от ГЕРБ Ивелин Иванов. Върху редица документи стои точно неговия автограф.

Освен въпросните три държавни имота, купени на атрактивни цени от Стефан Тончев, през 2021 година Гинка Катева е придобила в землището на с. Айдемир още към 60 декара аграрни земи от частни лица, демонстрира имотният указател.

През май 2022 година тя трансферира от тези терени 10 декара на Стефан Тончев.  В нотариалните актове на всички покупко-продажби е вписан общия адрес, на който живеят двамата в Айдемир. Средната цена на тези имоти през този интервал е към 2 хиляди лв.. 

Това приказва освен за общи стопански  ползи на двамата към придобиване на земи, само че и за съществени материални благоприятни условия да ги осъществят. Видно от имотния указател, тези благоприятни условия са зародили през  2020 – 2022 година – интервалът през който Катева е шеф на Областната дирекция „ Земеделие “ в Силистра, тъй като преди този момент сходни покупко-продажби и за двамата са регистрирани преди повече от 10 години.

 Нотариалният акт, посредством който „ Едрина “ ООД трансферира собствеността на Стефан Тончев

Но с изключение на към недвижима благосъстоятелност, Гинка Катева и Стефан Тончев имат ползи и към движимите. И то не какви да е. От 2022 година двамата ръководят безусловно ново порше „ Кайен “. Автомобилът е регистриран на името на Стефан Тончев.

 Гербопитеците се глезят с къща-понтон с моторни лодки под нея

Интересно е и друго много екстравагантно оборудване – къща-понтон с моторни лодки под нея и покрив в японски жанр. Тя е ситуирано на брега на р. Дунав. Съоръжението се намира директно до фериботното пристанище на Силистра в региона на Айдемир. Според наши източници въпросният плаващ парцел служи, както за почивка на фамилията, по този начин и за база на рибните им магазини и дружно с акостиралите под него лодки е коствало на стопаните Стефан Тончев и Гинка Катева повече от 100 хиляди лева

Зададохме въпроси на място в службата на Катева за това, дали е имало предварителна спогодба за продажбата на държавните земи в Айдемир с краен покупател мъжът, с който тя живее? Попитахме и от кое място са обезпечени парите за нея – дали са от заплати, от облага на магазините за риба и месо или от различен източник.

Катева отговори, че не е обвързана с брак със Стефан Тончев, че имат две деца, и че не има магазини и сдружения на свое име.

С други думи нещата, за които я питаме, не се отнасят до нея. Изпратихме въпросите и документално на електронната поща на адреса на земеделската работа, в случай че размишления и реши да даде повече детайлности, само че до момента отговори няма.

Потърсихме за коментар по телефона и самия Стефан Тончев със същите въпроси. Той ни отговори да си гледаме работата. Гледаме си я!

Всички документи демонстрират, че двамата живеят на един адрес и нападателно преследват общи икономически цели. Стефан Тончев има регистрирани на свое име две сдружения. Първата – “Стемар 2019 ” ЕООД е записана през 2019 година, с предмет на активност – търговия с рибни артикули.

Чрез нея се обслужва магазин “Корморан ” на пазара в Силистра. Другото сдружение “Агри стемар ” ЕООД е записана през май 2022 година, с предмет на активност – продажба на месо и млечни артикули. Чрез нея се продават месни творби на “Едрина ” ООД. Двата магазина се намират един до различен.  Седалищата на двете сдружения, ръководени от Стефан Тончев, са регистрирани на еднакъв адрес, а той е същият в с.Айдемир., където живее той дружно с Гинка Катева.

Освен тези две сдружения, през юли 2022 година, до момента в който Гинка Катева е отстранена като шеф на земеделската работа в Силистра и текат инспекции на нейните търгове, на името на Стефан Тончев е записана още една компания – “Агригид ” ООД. Този път тя е за съвещания в земеделието, пазаруване и арендоване на терени и действия като аграрни производител. Стефан Тончев няма опит в тези действия, само че компанията е в съдружничество с Деница Димитрова, която знае сносно по какъв начин се работи в тази сфера.

Тук също има съвпадане на адреси

Седалището на “Агригид ” е на ул. ”Христо Смирненски ” 2. На същия адрес се намира и Областна дирекция земеделие – Силистра. Всъщност новообзаведеният офис за “консултиране ” в земеделието се намира на първия етаж в постройката на “Профсъюзите ” в Силистра. След възобновяване на Гинка Катева още веднъж на директорското място обаче, той не започва активността си и в този момент стои затворен.

Проверка в уеб страницата на Областната дирекция „ Земеделие “ в Силистра демонстрира, че заявления за имущество и ползите на чиновниците й там не се разгласяват. Няма и обществено налични данни за това, кой какво е заявил във връзка с свързани лица и участия в сдружения, само че всички данни, събрани  дотук сочат очевидни връзки, които Гинка Катева няма по какъв начин да отхвърли.

Остава да се разбере какво е капиталовото желание за купените от Стефан Тончев държавни земи в Айдемир. Според непотвърдена информация земите следва да се трансфорат във фотоволтаичен парк.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР