Служебният министър на земеделието Явор Гечев е дал зелена светлина

...
Служебният министър на земеделието Явор Гечев е дал зелена светлина
Коментари Харесай

Велико Търново остава без гора след подписа на Явор Гечев

Служебният министър на земеделието Явор Гечев е дал зелена светлина за бетонирането на част от местността „ Картала “ във Велико Търново.

 

С неговия автограф се трансформира и статутът на 38 дка изящен горски парк и се трансформират в територия с необикновен режим на застрояване, казано на чиновнически език. На мястото на дърветата, които ще бъдат отсечени, ще цъфнат 30 еднофамилни къщи с басейни пред тях.

 

Няма никакво подозрение, че тази услуга е направена за компания, зад която стоят неслучайни хора. Трудно е да се каже кои са те, защото през годините се появяват едни имена, други изчезват и по този начин остава мистерия кой тъкмо дърпа конците. Факт е обаче, че страната им спомага с цялостна мощ, а служебният аграрни министър разписва желаните документи, като в общината във Велико Търново научават с изненада за това и то с няколкодневно забавяне.

 

Иначе парцелът се води на „ Риъл естейт ентърпрайсис “, учредена в София през 2006 година, а три години по-късно купува въпросните 38 декара. В тези години съсобственик в нея е някой си Иван Георгиев. Наглед тривиално име, той обаче се оказва шеф на компаниите, в които непроменяемо участва като притежател Лъчезар Мирчов Спасов – синът на оня Мирчо Спасов, провел лагерите, избили цвета на българската интелигенция.

 

 Покойният брат на господина пък е Румен Спасов, който бе част от кръга „ Орион “. През 2014 година създателите на компанията изчезват, а на тяхно място се появяват две офшорки от щата Делауеър. Зад тях стоят Иван Братанов и починалият Валери Тарандов, който бе зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

 

През 2017 година те изчезват от регистрацията на компанията и новите имена са някои си Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова. Госпожата се оказва, че е някогашна данъчна в Плевен. Името й участва в още няколко компании като част от тях са учредени от руснаци. Компаниите обаче нямат кой знае каква активност. Според специалисти е мъчно с този бизнес профил да бъде пояснен произходът на средства, с които следва да се вдигнат първокласните 30 къщи с басейни. Ако изобщо някой си направи труда да потърси от кое място идват парите за градежа.

 

Запознати издават, че брачният партньор на Йонкова бил зает с локалната конструкция на Има Такъв Народ, евентуално като местен родолюбец.

Докато компанията се бори да съсипе „ Картала “ в активите й се натрупат и други парцели. Обогатява се с 50 дка земя в Арбанаси, има и земи в близкото до Велико Търново село Шереметя.

 

Откакто  „ Риъл естейт ентърпрайсис “ е поставила ръка върху земята в горския парк над остарялата столица, не стопират опитите да стартира бетонирането. Във Велико Търново обаче да се посегне на този регион е нечувано безсрамие. От „ Картала “ стартират туристически пътеки, мястото е обичано за разходки и пикници. Наблизо се събират и почитатели на „ Бялото приятелство “ на Петър Дънов. В директно съседство са и предпазените зони „ Търновски височини “ и „ Янтра “, не че и на тях не се посегна!

 

Целият този горски регион от години е със възбрана за строителство. Въпреки това „ Риъл естейт ентърпрайсис “ напира да подвига къщи. През миналите години общинските съветници във Велико Търново са непреклонни и не се съгласяват да трансфорат горския парк в строителна площадка. Те са наясно, че в противоположен случай върху тях ще скочи целият град. Тази околност е превърната в гора преди години с доброволния труд на жителите. Те са залесили региона освен, с цел да имат място за излети, а и с цел да спрат ерозията.

 

Като виждат, че не става с положително от „ Риъл естейт ентърпрайсис “ стартират поредност от правосъдни каузи, с които да сложат точка на горския парк. Версията им е, че станала техническа неточност и техните 38 дка не били в самата паркова територия, а на границата с нея.

 

Сега откакто служебният министър Явор Гечев врътна автограф, въпросът е решен – Велико Търново и неговият общински съвет, са пратени на кино. Още на следващия ден компанията може да развърти секирата, с цел да затрие гората и на нейно място да вдигне 30 къщи. Гора може и да няма, само че ще има баровски квартал.

 

Общинарите от Велико Търново изясняват, че промяната на предназначението коства над 300 хиляди лева Това са законни такси, за други неофициални заплащания няма информация. Засега.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Явор Гечев Валери Тарандов Огнян Герджиков Лъчезар Мирчов Спасов Мирчо Спасов Румен Спасов Валентин Йорданов Маргарита Йонкова „ Риъл естейт ентърпрайсис “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР