Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев направи обръщение към

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев направи обръщение към
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: В условията на неприет бюджет, направихме и невъзможното здравната система да бъде стабилна

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев направи послание към съсловието във връзка днешния им професионален празник. На 7 април означаваме Световния ден на здравето

„ Професионалният ми път дотук мина измежду Вас, стремейки се да осигуряваме на нашите пациенти най-хубавата здравна грижа и в това време да съхраняваме себе си като експерти и като хора – с оглед предизвикването да работим в една система, която не постоянно ни се отблагодарява. В качеството ми на ръководител на Столичната лекарска гилдия имах и другата вероятност – да не отстъпвам ползите на съсловието, които са правопропорционални на тези на обществото “ , уточни Меджидиев. 

Той акцентира, че повишението на професионалната подготовка на работещите в здравната сфера, обезпечаването на по-голям финансов запас за другите посоки на системата при обезпечено транспарантно разходване, постигането на обективни хонорари и почтени условия на труд са единствено част от предпоставките здравните експерти на България да останат у нас и да се грижат за българските пациенти.

„ В качеството ми на длъжностен министър на опазването на здравето насочих напъните на екипа си точно в тази посока. В изискванията на неприет бюджет за актуалната година и неналичието на работещ парламент, който да одобри по този начин нужните за бранша законодателни промени, направихме и невъзможното системата на българското опазване на здравето да бъде постоянна, а вие да имат спокойствието да се фокусирате върху професионалните си отговорности “ , подчертава министърът. И добави:

„ През тези месеци приготвяме механизъм за остойностяване на труда на лекарите и експертите по здравни грижи в системата на болничната здравна помощ, чието разискване следва. В непрекъсната връзка сме със съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса, с цел да бъдат подписани едни по-справедливи и за лекарите, и за пациентите национални рамкови контракти за идващия 3-годишен интервал. С постановления на Министерския съвет успяхме да осигурим спомагателен финансов запас за системата. Предстои и обнародването на Наредба №3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, на чиято база Министерството на здравеопазването ще обезпечава по-голям финансов запас за лечебните заведения. “

Меджидиев акцентира също по този начин, че не престават да работят по набелязаните цели – възстановяване на майчиното и детското опазване на здравето, в т. ч. и посредством започване действителното създаване на Национална детска болница; въвеждане на незабавна здравна помощ по въздух, като в това отношение към този момент имаме подписан контракт за обезпечаването на 6 медицински хеликоптера; електронизация и цифровизация на процесите в здравеопазването; реформиране на системата на здравната експертиза – добавената стойност от всичко това ще бъде и за съсловието, и за обществото .

„ Поглеждайки обратно, съм безапелационен, че нямаше да успеем без помощта и градивната рецензия на Вас – ангажираните в бранш опазване на здравето. Благодаря ви за доверието и бъдете сигурни, че без значение в какво качество стоя пред вас, постоянно ще имате моята поддръжка “ , безапелационен е здравният министър. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР