Служебният министър на външните работи Николай Милков определи като рискована

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков определи като рискована
Коментари Харесай

Външният министър с коментар за искането за ускорено присъединяване на Украйна към НАТО

Служебният министър на външните работи Николай Милков дефинира като рискована самодейност и „ малко предварителна " декларацията, с която водачите на 9 страни от Централна и Източна Европа поддържат ускореното присъединение на Украйна в НАТО.

Той посочи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг употребява извънредно умерена връзка по тематиката, а позициите на България се придържат към тази изразителност.

„ Не виждам действителна изгода - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, отново нищо няма да последва. Виждаме и че редица други страни като Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия, Англия се придържат към връзката на Столтенберг. ", съобщи Милков.

Той подсети, че сходни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави-членки на НАТО. Такава среща следва, тъй че там тези въпроси ще бъдат сложени.

Президентството: Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора

Освен това, молбата на Украйна за ускорено присъединение към НАТО към момента не е публикувана измежду страните-членки, добави той.

„ НАТО ясно декларира, че няма да става част от военните дейности в Украйна - това е рамкова теза, в която се вземат решение всички въпроси. Така че акцията на тези страни е малко рисковано да не докара до пукнатини, а силата ни е в нашето единение. ", разяснява Милков.

Той добави, че реакцията на България може би дава причини на някои хора да кажат, че не сме поредни в поддръжката си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските управляващи за твърдата и поредна поддръжка.

Николай Милков подсети и че България остро осъжда противозаконното присъединение от страна на Русия на окупирани територии посредством подписаните „ контракти " и преглежда това като нарушаване на интернационалното право.

Присъединяването на България към Шенген

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че чака през днешния ден Европейският парламент да излезе с нова резолюция в поддръжка на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се утвърди с голямо болшинство и да предложи на Съвета на Европейски Съюз да ратифицира участието ни в шенгенското пространство.

Скоро у нас следва посещаване на задачата за инспекция на България. Към момента Нидерландия отхвърля да излъчи собствен представител в задачата.

" В комисията специалисти са номинирали 15 страни, измежду които Франция, Германия, Швеция, Дания - страни, които до неотдавна можехме да квалифицираме като " не изключително въодушевени " за участието ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначението на специалисти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в непрекъснат разговор с тях. Считаме, че тяхното безучастие може да е обвързвано с алтернатива те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има поради и предходни техни оценки, че обсегът на деяние на задачата е повърхностен. Ангажиментът им за присъединяване би бил причина те да работят за сполучливата задача на комисията ", сподели Николай Милков.

Отношенията София-Скопие

Министърът на външните работи разяснява и напрежението в Северна Македония, обвързвано с идното разкриване там на клуба на гражданското съдружие „ Цар Борис III ", планувано за 7 октомври.

" Ако е проблем наименованието Цар Борис III, не по-малък проблем е наименованието Йосип Броз Тито на гимназия в Скопие. Аз не знам за какво са всички тези опити връзките сред България и Северна Македония да се преглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели, а различен губи. Дипломацията е по-сложна от футболен мач и при нея може да има две печеливши страни, каквато е задачата. Може, обаче, да има и две губещи страни. Това са нещата, които би трябвало да се осмислят от всички тези, които приказват и се изричат. ", съобщи Милков.

Той изрази убеденост, че управляващите в Северна Македония ще подсигуряват правата на всички, в това число и на хората с българско съзнание там, тъй че не чака проблеми по този въпрос.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР