Служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум Зарков е роден на

...
Служебният министър на правосъдието Крум ЗарковКрум Зарков е роден на
Коментари Харесай

Крум Зарков отговори на Иван Гешев за вещите лица


Служебният министър на правораздаването Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо отговори на основния прокурор Иван Гешев и на поставените от него въпроси по отношение на работата и възнагражденията на движимостите лица, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Няма причина за драматизиране на обстановката с движимостите лица и експертизите по отношение на анулацията от Върховния административен съд (ВАС) на съвсем всички текстове от Наредба №2 от 29.06.2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица, излиза наяве от отговора на Зарков. Статусът, редът и основанията за назначението на движимостите лица, възлагането, приемането и заплащането на експертизите са нормативно уредени в съответните организационен и процесуални закони, а не в анулираната разпоредба, декларира министърът. Зарков разяснява също, че към този момент са подхванати съответните дейности за споразумяване на правните последствия и издаването на нормативния акт. Публикуваме писмото на Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо без редакторска интервенция:

" УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕШЕВ,

Във връзка с Ваше писмо по отношение на сложени въпроси, свързани с частичната анулация на Наредба № 2 от 2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица с Решение № 4769 на Върховен административен съд на Република България, обнародван Дъждовни води, бр. 96 от 2022 година, Ви отпущам следната информация: 

1. По отношение на експертизи, предоставени и признати по надлежния ред от способния орган преди 02.12.2022 година, следва ли да се прави заплащане?

Наредбата № 2 от 2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица е подзаконов нормативен акт, публикуван на съображение член 403, алинея 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с който се детайлизират законовите разпореждания, засягащи движимостите лица.

Статусът, редът и основанията за назначение на движимостите лица са уредени в устройствения закон и в съответните процесуалните закони: член 49 – 51 от Административнопроцесуалния кодекс; член 156 и член 195 - 203 от Гражданския процесуален кодекс; член 60 - 68 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; член 144 - 154 от Наказателно-процесуалния кодекс. Съгласно член 396, алинея 1, изр. първо Закон за съдебната власт експерт се назначава от органа, който разпорежда експертизата, от съответния лист на експерти, одобрени за движимости лица. Органът, който е упълномощил експертизата е способен да я одобри и разпореди погашение на съответното заплащане на вещото лице. От тази позиция изплащането на хонорари на движимостите лица следва от законовите разпореждания. Отменените разпореждания по отношение на възнагражденията на движимостите лица от Наредба № 2 от 2015 година конкретизират тези пълномощия и не дават първична правна уредба за възнагражденията на движимостите лица.

В този смисъл анулацията на обособени текстове от Наредбата не лишава движимостите лица от законовите учредения за приемане на хонорари. Изплащането на възнагражденията се реализира според съответните счетоводни правила, въз основа на акт на способния орган. За задачата движимостите лица могат да продължат да употребяват формата на справката-декларация за установяване на размера на възнаграждението, защото тя служи за отчитане на времето и разноските, които са нужни на вещото лице за осъществяване на експертно умозаключение.

2. По отношение на експертизи, предоставени преди 02.12.2022 година, само че към 02.12.2022 година не са признати от съответния способен орган, следва ли да се прави заплащане и в случай че да, следва ли възнаграждението да се дефинира по реда и изискванията, избрани в Глава четвърта от анулираната разпоредба?

В случай, че не може да се извърши заплащане (поради обстоятелството на анулацията на текстове от Наредбата), правните последствия от по този начин назначените експертизи следва ли да бъдат служебно уредени от министъра на правораздаването в сходство с член 195, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс?

Приемането на експертизата се реализира от органа по съответния процесуален ред. За всички направени експертизи преди 02.12.2022 година, които са признати от органа, който ги е упълномощил, се дължи погашение на заплащане при изискванията, по които са предоставени.

3. По отношение на експертизите, възлагани след 02.12.2022 година, по какъв ред и при какви условия ще се дефинират възнагражденията на движимостите лица? По отношение на тези експертизи следва ли да се произнесе служебно министърът на правораздаването в тримесечния период по член 195, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс?

По отношение на експертизите, възлагани след 02.12.2022 година, се ползват относимите законови правила.

В осъществяване на законовата делегация на член 403, алинея 1 Закон за съдебната власт министърът на правораздаването, в съгласие с пленума на Висшия правосъден съвет следва да издаде разпоредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица. 

В осъществяване на задължението на член 195, алинея 2 Административнопроцесуален кодекс за споразумяване на правните последствия от способния орган в период не по-дълъг от три месеца от влизането в действие на правосъдното решение, са подхванати нужните дейности за издаването на нормативния акт. В период до 23 декември 2022 година планът на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица ще бъде оповестен за публични съвещания съгласно условията на член 26 от Закона за нормативните актове и издаденият акт ще бъде изпратен за обявяване в „ Държавен вестник “ в период до 17 февруари 2023 година, което ще разреши влизането му в действие да се реализира до приключването на тримесечния период ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР