Служебният министър на енергетиката Росен Христов и правителството поставят под

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов и правителството поставят под
Коментари Харесай

Росен Христов е изгонил ЕБВР като консултант по енергийни проекти за над 3 млрд. лв.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и държавното управление слагат под риск реализирането на планове за над 3 милиарда лева в енергийната сфера. Христов е изгонил Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е съветник на страната ни по планове, включени в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), който така и така бе признат със забавяне.

Новината идва след чуване на министъра преди ден в комисията по енергетика. Там депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев му е задал въпроси, свързани с плановете по ПВУ в неговата сфера.

Става въпрос за два плана за общо 1,7 милиарда евро. Те са за построяването на нови 1425 МВ възобновими енергийни мощности, дружно с инфраструктура за предпазване на техния ток с потенциал 350 МВ, и за градежа на парка от акумулатори за предпазване на 6 хиляди МВтч електрическа енергия от слънце и вятър. Още през юли Европейска банка за възстановяване и развитие предложи помощта си на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите за плановете, свързани с енергийния преход. Очакваше се сключване на съглашение.

Ивайло Мирчев пита министъра на енергетиката по какъв начин е минала последната среща с представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие, има ли индикация, че банката няма да работи с България и по какъв начин ще се отрази на проектитет по ПВУ за над 3 милиарда лв..

В отговор Росен Христов признава, че служебното държавно управление е отказало да одобри препоръчаното от банката съглашение като съветник, тъй като то било едностранчиво и “включва доста неизгодни за нас условия, в това число отвод за вдишване на всякаква отговорност ”. Министърът даже декларира, че Европейска банка за възстановяване и развитие е споделила пред Еврокомисията, че няма предпочитание да работи по плановете в България.

“ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската капиталова банка. Проблемът е, че има периоди по ПВУ, който е признат без доста разбори и те са предизвикателни, като досега не е свършено доста по тях. ”, е изказванието на Христов.

Според " Демократична България " това е самопризнание, че осъществяването на плановете е под риск. Попитан от Мирчев дали освен това състояние България няма да загуби въпросните 3 милиарда лева финансиране и допустимо ли е решението на Европейска банка за възстановяване и развитие да е резултат от връзката със самия министър, Христов дава отговор, че в частния бранш, откъдето той идвал, от Европейска банка за възстановяване и развитие е трябвало да изискат доизясняване на втора среща. Енергийното министерство ще търси различен съветник по плановете И съобщи, че министерството в най-кратки периоди ще търси различен съветник по плановете в енергетиката в " най-кратък период ", твърди министърът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР