Служебният министър на електронното управление гарантира, че целият процес ще

...
Служебният министър на електронното управление гарантира, че целият процес ще
Коментари Харесай

Мундров кани експерти от военното министерство в екипа по удостоверяване на машините

Служебният министър на електронното ръководство подсигурява, че целият развой ще бъде обществен и транспарантен, пред представители на партиите
Първата и съществена задача на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) е удостоверяването на сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване.

" Идвам със поръчката това засвидетелствуване да стане оптимално обществено и транспарантно ", увери народните представители служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров, който взе участие в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия и даде информация  за подготовката на машинния избор на идните избори.

" В тази връзка чакам най-късно идната седмица да публикуваме процедура за публикация за набиране на външни специалисти, които да вземат участие в удостоверяването. Разглеждаме също по този начин опцията да бъдат поканени и представители на политическите партии, които са получили над 1 % от действителните гласове на последните избори ", обясни някогашният заместител на Александър Йоловски.

Той обеща пред депутатите в екипа по удостоверяването на устройствата за гласоподаване да участват по-широк кръг специалисти, и от други ведомства, както и от Министерство на защитата.

" В тази връзка, поръчката, която давам, е, че ще създадем всичко допустимо да бъдат извършени допустимо най-публичните и транспарантни избори ", каза Мундров пред депутатите от комисията, цитира го Българска телеграфна агенция.

Той направи изказването превантивно, поради избухналия скандал на първия тур на локалните избори, когато удостоверяването закъсня, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов снима с персоналния си телефон кодовете, а по-късно ги е трансферира на флашка, а за всичко това ДАНС рапортува на ЦИК. Последва решение на изборната комисия да не се гласоподава с машини на първия тур, като на втория бяха взети ограничения и машинното гласоподаване беше обновено.

Мундров увери още депутатите, че ръководеното от него ведомство ще постави всички старания да няма механически проблеми с видеозаснемането и видеоизлъчването след края на изборния ден.

Като друга своя значима задача Валентин Мундров дефинира работата по електронните услуги за жителите и тяхното възстановяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР