Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в

...
Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лв. в
Коментари Харесай

Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 70 лв. за Великден

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в поддръжка на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и обезщетенията към тях, са под линията на беднотия, под 504 лева в това число. Това са близо един милион и две хиляди пенсионери, съобщи на брифинг служебният министър председател Гълъб Донев, на който участваха служебният вицепремиер по обществените политики Лазар Лазаров и служебният министър на финансите Росица Велкова.

Донев заяви, че добавки ще получат пенсионерите с пенсия за застрахователен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова активност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова активност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от умрял родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават обществена пенсия за напреднала възраст, както и обществена пенсия за неработоспособност. В тези един милион и две хиляди пенсионери попадат пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка. Това са повече от половината пенсионери в страната, сподели министър председателят.

Добавката от 70 лева към пенсиите с главен размер на пенсиите до 504 лева в това число ще бъдат изплатени от Националния застрахователен институт по банков път или посредством пощенските станции в страната при започване на идната седмица, осведоми Гълъб Донев и добави, че средствата, нужни за изплащането на добавките, са в размер на 72 млн. лв.. За някои анализатори обезпечаването на този запас е лесна работа, убеждавам ви, че не е, акцентира служебният министър председател. Той сподели, че служебното държавно управление обезпечава тези средства, макар рестриктивните мерки, които наложи 48-ото Народно заседание, с помощта на икономисан финансов запас от служебното държавно управление през 2022 година Служебното държавното управление завърши финансовата 2022 година с недостиг на начислена основа от 2,9 %, тъй че имахме един стеснен запас от тези 72 млн. лева, които да послужат за погашение на тези добавки. Според премиера това е запас, който няма да окаже влияние върху разходната част на бюджета за 2023 година

Донев разяснява, че решение на държавното управление за добавките за Великден ще се схване като незаслужено от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, изключително от тези, които получават малко над 504 лв.. " Уверявам ви, че това беше допустимо най-справедливото решение за обстановката, в която се намира страната сега при бюджетни ограничавания и липса на Народно заседание ", сподели Донев. Той посочи, че добавката към пенсията е тип обществена поддръжка за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос, разясни министър председателят.

В отговор на въпрос за държавния бюджет Гълъб Донев уточни, че до края на април по закон служебното държавно управление би трябвало да внесе в Народното събрание план на закона за държавния бюджет, тъй че Министерството на финансите и всички останали министерства работят за подготовката на плана на държавен бюджет. И той ще бъде импортиран в периодите, такива, каквито се изискват според удължителния закон за бюджета, съобщи служебният министър-председател.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР