Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала в сряда

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала в сряда
Коментари Харесай

Украйна арестува заподозрян за участие в смъртоносния удар над Краматорск

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала в сряда човек, обвинен, че е оказал помощ на Русия да реализира ракетния удар в Краматорск, заяви съобщи украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм.

Ударът и докара до гибелта на минимум 11 души и 61 ранени.

" Всеки, който оказва помощ на съветските терористи да унищожават човешки животи, заслужава оптимално наказване ", сподели Зеленски във вечерното си послание. Той не разпознава арестувания.

По-рано СБУ заяви, че това е мъж, който работи за газотранспортна компания и е обвинен, че е снимал ресторанта за руснаците и ги е уведомил за неговата известност.

Сред 11-те убити са сестри близначки, които е трябвало да навършат 15 години през септември, оповестиха по-рано в сряда районните управляващи. Кметът на Краматорск Олександър Гончаренко написа във Facebook, че трети малолетен, момче, е бил погубен и тялото му е извадено от руините.

Ръководителят на Донецката военна администрация Павло Кириленко сподели пред украинска телевизия, че съветските ракети са атакували, когато регионът е бил цялостен с цивилни. Военната администрация заяви, че две ракети са блъснали частни домове и пицария към 20 часа локално време. Кириленко заяви още, че многочислени къщи, магазини, кафенета и други заведения наоколо до мястото на удара са били развалени.

Краматорск е огромен град в региона на Донецк и евентуално би бил основна цел при вероятно съветско нахлуване на запад. Градът е честа цел на съветски офанзиви. През април 2022 година над 60 души бяха убити при съветски удар по централната жп гара. През февруари тази година пък жилищна постройка в центъра на града при съветски обстрел.

Русия продължава да отхвърля, че нанася удари по цивилни обекти в Украйна, макар многочислените свидетелства за това.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР