Службата за сигурност на Украйна обяви, че е разкрила една

...
Службата за сигурност на Украйна обяви, че е разкрила една
Коментари Харесай

Украйна обяви, че е разбила проруска мрежа за „подривна информационна дейност“

Службата за сигурност на Украйна разгласи, че е разкрила една от най-големите мрежи в страната с хипотетична проруска " подривна осведомителна активност ", съобщи Ройтерс. Медията добави, че съгласно информацията на ССУ координатор на " осведомителния бойкот " е бил духовник от подчиненото на Москва духовенство, оповестява " Дарик ".

Представители на Киев споделиха, че Москва е възнамерявала да ускори дейностите в своята осведомителна война тази пролет, като популяризира дезинформация в устрема си да разедини украинското общество в третата година на пълномащбната съветска инвазия в прилежащата страна.

ССУ разгласи още, че е разкрила петнадесет души от мрежата, обвързвана с съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), като към този момент е задържала четирима от тях, измежду които и духовник от киевски храм на Украинската православна черква, чиито миряни са малцинство в Украйна.

Мнозинството от вярващите в страната принадлежат към Православната черква на Украйна (Киевска митрополия на Украинската православна църква). Ройтерс отбелязва, че от години украинските управляващи и част от обществото възприемат Украинската православна черква като доверена на Москва, и напомня, че предходната година украинският парламент е подкрепил на първо четене възбрана на активността ѝ.

" Това е една от най-големите мрежи на ФСБ, които са работили на територията на Украйна от началото на пълномащабната инвазия ", обявиха от ССУ в канала на службата в приложението " Телеграм ".

Украинската православна черква се дефинира като самостоятелна, заявявайки, че е прекъснала връзките си с Руската православна черква, която – както показва Ройтерс – поддържа войната на Москва в Украйна. В същото време държавна комисия е заключила, че по канон църквата към момента е обвързвана с Русия, отбелязва Ройтерс.

Според украинската работа за сигурност групата е разпространявала прокремълски послания, целящи да дестабилизират обществото и да насаждат религиозна ненавист.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР