Случвало ли ви се е някой велик ваш колега да

...
Случвало ли ви се е някой велик ваш колега да
Коментари Харесай

Как да се справим с нарцисите, психопатите и макиавелците на работа

Случвало ли ви се е някой популярен ваш сътрудник да ви „ подари “ със самохвалните си истории какъв брой е необикновен? А предавал ли ви е някой другояче приближен съучастник, или може би са шушукали зад тила ви хора, които до момента сте имали за близки в офиса? Може би сте разкрили, че някой екипа ви в действителност редовно си е присвоявал концепциите ви?

Ако са ви се случвали такива или сходни сюжети, може би сте си имали работа с някои, за който психолозите биха споделили, че има „ тъмна персона “. Тези хора имат по-висок резултат на тестванията за три обществено отрицателни черти: егоизъм, психопатия и макиавелизъм.

Сега ще разгледаме по-отблизо тези антагонистични видове персони – и ще забележим по какъв начин да ги разобличим и да се оправим с тях.

Николо Макиавели

Нарцисистите са най-познатият вид. Те не се срамят да кажат на всички какъв брой са значими: на работа може да намерите нарциса да се хвали с превъзходните си умения, макар че представянето му не е доста по-добро от средностатистическото. Консервативните оценки на количеството на тези хора измежду общото население е към 6,2%.

Докато едно такова държание може да бъде досадно, то нормално е по-поносимо от дейностите, които другите две тъмни черти могат да ни сервират.

Функционалните – което значи непрестъпници – психопати са изключително притеснителни. Те са до 4% от общото население и нямат никакви терзания да употребяват останалите 96% за лична полза. Силно антисоциалните, функционални психопати нормално имат малко емпатия към другите като са по-загрижени да „ получат своето “ с всички нужни средства. Те могат доста бързо да отклоняват виновността от себе си за сметка на другите, даже в случай че това значи да ги предават пред очите им и да лъжат най-безсрамно.

Но поради импулсивните си склонности те могат да лъжат и без особена причина. Ако чуете някой на работа да изрича неистини, които наподобява не служат на никаква цел, може да сте се натъкнали на функционален умопобъркан.

В офиса първоначално един умопобъркан може да наподобява обаятелен. Но в последна сметка най-вероятно ще забележите, че или стартирате да поставяте под въпрос техните мотивации, или ставате жертва на тяхното държание. Въпреки че те могат да бъдат по-трудни за идентифициране от нарцисите с непрекъснатото им фукане, точно държанието им в последна сметка ги разкрива.

Макиавелците са най-разпространените измежду тъмните персони – към 16% от популацията. Те, несъмнено, получават името си от италианския мъдрец, посланик, политик и историк от Ренесанса Николо Макиавели. По-малко досадни от нарцисите и по-малко психопатични от функционалните психопати, макиавелците са по-фини в преследването на своите цели. Подобно на лъвовете, те наподобяват доброжелателни – само че следят плячката си отдалеко и това може да продължи дълго; тяхната скришност, самообладание и тънка операция ги вършат изключително рискова мрачна персона.

В съпоставяне с ненужните неистини на психопата, по-вероятно е да чуете макиавелиста в групата да споделя дребни почтени неистини, които са стратегически предопределени да продължат бъдещата му стратегия. Например, може да ги чуете да ласкаят сътрудник, за който знаете, че ще получи огромен бонус в близко бъдеще – макиавелистът може стратегически да поставя основите, с цел да бъде поканен да им помогне да го похарчат.

Накратко, целите на тъмните персони евентуално намират нарцисите за явно и дразнещо егоцентрични, само че като цяло безобидни. Психопатите са по-малко явни в неприятното си държание, само че техните провинения могат да бъдат много тежки. Макиавелците са по-малко натрапчиви от нарцисите и техните дейности евентуално не са толкоз тежки, колкото на психопатите. В дълготраен проект обаче един макиавелист може да ви съобщи ненадейно за своя лична полза.

Докато четете за тези тъмни черти и по какъв начин се демонстрират в връзките сред хората, някоя лампа може ви светне. Затова ето 5 съвета по какъв начин да избегнете такива хора в живота си или по какъв начин да минимизиране вредата им.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР