Случвало ли ви се е да кажете нещо и човекът

...
Случвало ли ви се е да кажете нещо и човекът
Коментари Харесай

Хитър трик: следващия път, когато ви изопачават думите, знайте това...

Случвало ли ви се е да кажете нещо и индивидът против вас като че ли изобщо не чува какво казвате? Познато. Или още по-лошо: като че ли не ви изслушва и на всичко от горната страна се пробва да ви обори, като ви изопачава думите.

Вероятно в доста от тези случаи сте разговаряли с човек, който обича да подмята по този начин наречения мотив „ плашило “ , само че може да го видите/чуете още като „ сламен човек “, „ бостанско чучело “ или „ straw man “.

Чучелото е логическа илюзия , който изопачава противоположната позиция, с цел да я направи по-лесна за атакуване. По създание: индивидът, който употребява сламения човек, се преструва, че нападна позицията на съперника си, до момента в който в реалност нападна изопачена версия на тази позиция , която съперникът му не е наложително да поддържа.

Например, в случай че някой каже: „ Мисля, че би трябвало да даваме по-добри образователни пособия на учениците “, индивидът, който употребява чучелото, може да отговори с думите: „ Ами, напряко да пишем шестици на всички с изключение на? “.
 Изкуството да водиш забавен диалог (и по какъв начин да го овладееш)  Изкуството да водиш забавен диалог (и по какъв начин да го овладееш)  Изкуството да водиш забавен диалог (и по какъв начин да го овладееш)  Изкуството да водиш забавен диалог (и по какъв начин да го овладееш)
Тъй като този вид причини се употребяват постоянно в полемиките по разнообразни тематики, е значимо да ги разбираме. Ето какво можете да извършите, с цел да им се противопоставите сполучливо, когато се появят в нечия тирада.

Как работи аргументът „ плашило “

Като цяло потреблението му се състои от следните три стадия:

► Първо, лицето А излага своята позиция.

► След това лице Б показва изкривена версия на първичната позиция на разположение А, като се преструва, че сред двете версии няма разлика.
Накрая лицето Б нападна изопачената версия на позицията на лицето А и се държи по този начин, като че ли това анулира първичния мотив на лицето А.

► Накратко, лицето Б основава сламен човек, който е изкривена версия на истинския мотив на съперника му, което го улеснява да нападна позицията на съперника си.

В някои случаи потреблението на сламения човек може да включва малко по-различен развой.

Например лицето, което употребява плашилото, може да не показа изкривената версия на позицията на съперника си, преди да я нападна, а вместо това да употребява офанзива, която просто адресира непосредствено изкривената позиция.

Лицето Б спори с измислицата си, а вие, лицето А, се чувствате комплицирани, изнервени, ядосани или, в случай че познавате този лъжовен прийом, разочаровани. Но без значение от възприятията ви по въпроса, е значимо да не се хващате за бостанското чучело.

Продължете в галерията, с цел да разберете по какъв начин да го разпознаете и по какъв начин да се справите с него:
 Аргументът „ чучело “ и по какъв начин да му се противопоставим  Аргументът „ чучело “ и по какъв начин да му се противопоставим  Аргументът „ чучело “ и по какъв начин да му се противопоставим  Аргументът „ чучело “ и по какъв начин да му се противопоставим
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР