Случилото се в Каталуния има два основни аспекта. На първо

...
Случилото се в Каталуния има два основни аспекта. На първо
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Испанското правителство направи всички възможни грешки с Каталуния

" Случилото се в Каталуния има два съществени аспекта. На първо място е икономическият, тъй като някои хора в региона считат, че ще живеят по-добре, в случай че се отделят от Испания, което е допустимо. Също по този начин не трябва да се не помни, че региона има на територията си нуклеарна централа, която е два пъти по-мощна от мощностите в България и в случай че Каталуния се отдели, то тя ще бъде нуклеарна мощ - този факт също не трябва да се не помни ". Това сподели в утринния блок на БТВ проф. Михаил Константинов.

" На второ място са психологическият и историческият аспект, които са най-важни сега. Сегашното централно ръководство на Испания работи като директен правоприемник на Испанската империя, която е една от най-жестоките империи в историята. Също по този начин ръководещите сега в Испания са по-скоро роялисти, плюс това страната е монархия, до момента в който каталунците, в по-голямата си част, са републиканци - те са се опитвали четири пъти до момента да се отделят и в този момент ще им е петия път ", разяснява още проф. Михаил Константинов.

Той подсети, че това е първият път, в който опитът е съпроводен от референдум.

" Трябва да се означи, че испанското държавно управление направи в тази ситуация всички вероятни неточности и както би трябвало да бъдат планувани предварителни избори в Каталуния, което би било един кротичък метод за излизане от обстановката, то би трябвало да има и предварителни национални избори. Нека министър председателят Рахой да се яви на нови избори и в случай че народа го желае, дано да го избере още веднъж, макар че се колебая ", казаоще проф. Константинов.

Математикът разяснява и последните политически събития в България.

" За първи път от последните двадесет и седем-двадесет и осем години Българска социалистическа партия изкарва на показ вътрешните си несъгласия. Това приказва за тежък спор вътре в партията. Тепърва ще гледаме спорове в левицата и може да се каже в резюме, че и при тях става въпрос за запас ", счита проф. Михаил Константинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР