Случаят с репортера Димитър Върбанов, който бе отстранен от екипа

...
Случаят с репортера Димитър Върбанов, който бе отстранен от екипа
Коментари Харесай

Случаят с репортера Димитър Върбанов не бива да компрометира защитата на журналистите от насилие

Случаят с репортера Димитър Върбанов, който бе отхвърлен от екипа на ”Господари на ефира ” след разкриването на нови условия към случая, в който бе забъркано името му, никога не трябва да компрометира отбраната на публицистите от принуждение.
Заплахата от принуждение е непрекъсната част от живота на проверяващите публицисти и в множеството случаи е изцяло действителна. Разследванията постоянно засягат съществени ползи и създателите им са доста уязвими.Само за последните две години двама проверяващи публицисти бяха убити в страни от Европейския съюз, който по принцип е измежду най-безопасните места в света във връзка с сигурността на публицистите. В България също има случаи на закани за живота и други форми на напън върху публицисти.

Едва ли има публицист, който се занимава с следствие и се усеща в сигурност. В същото време, следствията на случаи на корупция и злоупотреби оказват помощ за попречване на противозаконни практики, които ощетяват цялото общество.

По тези аргументи е извънредно значимо да се реагира неотложно и остро при всеки сигнал за посягане върху публицист. В доста от случаите, институциите подхващат нужните дейности едвам след реакция от журналистическата общественост.

Асоциацията на европейските публицисти - България е излизала с десетки позиции в отбрана на сътрудници. АЕЖ - България ще продължи да изисква от управляващите бързо и дейно следствие на такива случаи.

В същото време АЕЖ - България осъзнава отговорността, която носи всеки публицист, да не злоупотребява с позицията, която има, и с доверието на обществото. Най-лошият удар, който може да получи специалността, е загуба на доверието, защото то е главният капитал, с който разполагат медиите. Нито един публицист не трябва да изопачава умишлено обстоятелствата – това е тъкмо противоположното на това, което би трябвало да прави. АЕЖ-България в никакъв случай не би приела сходно държание и никога не би се съгласила, че то би трябвало да слага леке върху цялата специалност.

Журналистиката има и ще продължи да има потребност от отбрана, защото тя брани публичния интерес. Никой няма да завоюва, в случай че един случай се употребява за дискредитиране на цялата специалност и посветилите й се смели хора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР