Случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора се ползва, за

...
Случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора се ползва, за
Коментари Харесай

Случаят с обезобразената жена се ползва за оправдание на конституционните промени според Радев

Случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора се употребява, с цел да се оправдават измененията в Конституцията, препоръчани от ГЕРБ , " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи . Това сподели президентът Румен Радев в понеделник.

Обвиненията му идват, откакто по-рано от ПП-ДБ споделиха, че част от импортираните оферти целят прокуратурата да проработи по-ефективно точно при такива каузи като това в Стара Загора.

В понеделник Радев разкритикува плана, като сподели, че в последните месеци се следи " банализацията на фашистки тези и действия ", както и " нахлуване против демокрацията и свободата ". По негови думи планът за промени в Конституцията е част точно от това " нахлуване ".

" Не е демонстрация на добър усет да се оправдават нелепите промени в Конституцията със зловредното действие, което се случи в Стара Загора ", сподели още Радев в отговор на журналистически въпрос.

Става дума за случая на 18-годишна жена, която беше обезобразено от 26-годишен мъж преди месец, като въпросът и провокира мощно публично неодобрение и рецензии към управляващите, че са се забавили в следствието.

Радев дефинира случая като " неприемливото варварско действие " и добави, че са нужни и промени в разнообразни закони, свързани с ясни критерии за закононарушенията и за тежестта на наказванията при принуждение.

Думите му идват, откакто в събота ПП-ДБпо случая.

" Затова се борихме три Народни събрания за приемането на Закона за отбрана от домашно принуждение. Затова тази седмица заседавахме до късно, с цел да променим Наказателния кодекс, тъй че да има повече ефикасни присъди. Затова внесохме план за изменение на Конституцията в глава Съдебна власт, който планува структурни промени за повече правдивост и успеваемост на прокуратурата. Не е задоволително. Необходими са още промени ", написаха тогава от обединението.

В неделя Кирил Петков разяснява още, че е нужно да има отчетност на метода, по който прокурорите движат каузи като това в Стара Загора, и добави, че планът за промени в Конституцията цели да реализира това.

Президентът Радев в Конституцията още в сряда, когато го дефинира като " юридически необразован и политически циничен ". Тогава той сподели, че вместо промяна в правосъдната система планът предлага " национално разделяне, офанзива против локалната власт и президентската институция и лишаване на изборни права ".

Проектът за промени в Народното събрание от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в петък и планува делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, орязване на пълномощията на основния прокурор, ограничение на мандатите на кметовете до два следващи и самостоятелна конституционна тъжба.

Президентът показва неодобрението си към ръководещото държавно управление с министър председател от ПП-ДБ още по време на връчването на мандата, с който беше образувано то. Тогава обединението получи втория изследователски мандат, а Радев я да не го оползотворява.

Управляващата прозападна коалиция сред ГЕРБ и ПП-ДБ подлага на критика Радев за проруските му позиции и дейностите на служебните държавни управления, назначавани от него през последните две години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР