Случаят Божанов се разследва от Антикорупциония фонд от 2021 година.

...
Случаят Божанов се разследва от Антикорупциония фонд от 2021 година.
Коментари Харесай

Министър Славов не е сигурен, че ще се разплете случаят „Божанов“

Случаят Божанов се проверява от Антикорупциония фонд от 2021 година. Разследването бе наречено „ Списък за бърз надзор “. Но то се случва постепенно, тъй че може да не се разплете цялата история след тази трагична развръзка (убийството на Нотариуса). Това следствие е основно да бъде без значение и цялостно, само че това е работа на проверяващите органи.

Така разяснява в студиото на Нова ТВ показното ликвидиране на Мартин Божанов-Нотариура правосъдният министър Атанас Славов. Покрай него стана ясно, че жертвата е била в доста тесни контакти с висши политици и магистрати, които най-вероятно са разпъвали чадър над незаконни дейности, осъществявани от Нотариуса, както е прозвището му.

Ключово е магистратите, които извършват функционалностите по този проблем, да работят умерено и обективно, без да бъдат заплашвани. Има следствена загадка и единствено прокурорите имат информация по-пълна по този случай, сподели още той.

Вероятно Божанов е бил в контакт с хора от най-високо равнище – и в политиката и в правосъдиет. Разчитам българските институции – следователи и прокурори, да намерят сили в себе си и да сложат тези компрометираните хора на верните места, т.е. да виждаме корупмпираните в пандиза, уточни министърът на правораздаването.

Славов посочи, че е било значимо за България да закрием по този начин нареченото спецправосъдие.

В това участвах и аз персонално точно поради тези случаи като „ Божанов “. Ние защитавахме тезата, че би трябвало да има тъждество за всички пред правораздаването. Защото за мен спесцправосъдието беше една „ перверзия “. (…) В новия формат на Висш съдебен съвет се надявам магистратите да има по-силни и съответни пълномощия. Там членовете би трябвало да са самостоятелни и неутрални. В момента създаваме разпоредбите, по който ще се избират членовете на Висш съдебен съвет, с цел да се подсигурява тяхната индиферентност и самостоятелност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР