Слово и памет в одата Паисий“ на Иван Вазов бе

...
Слово и памет в одата Паисий“ на Иван Вазов бе
Коментари Харесай

Вазов на матурата по литература, МОН публикува теста с верните отговори -

" Слово и памет в одата „ Паисий “ на Иван Вазов " бе тематиката на днешния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература. Явилите се 6 111 зрелостници имаха за задача да напишат по нея интерпретативно съчинение в границите на 4 страници или есе в същия размер със заглавие " Съмненията - другари или врагове ", без да би трябвало да обвързват текста си с съответен книжовен воин или произведение, изучавано в учебно заведение.

След края на матурата Министерството на образованието и науката заяви падналите се формулировки и разгласява теста с отговорите на 40-те въпроса в него (може да ги видите ).

В частта, посредством която се ревизира познаването на изучаваните творби и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие тематиката в фрагмент от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тематика в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „ История “ на Н.Й.Вапцаров, а като неизучаван – „ Бойното поле при Сливница “ от Иван Вазов.

Две работи са били анулирани - във Велико Търново и Враца.

Резултатите ще бъдат оповестени до 8 септември.

Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които са за оценка „ Среден (3) “.

Утре (26 август) ще се организира изпит по профилирани предмети, определени от зрелостниците, както и за придобиване на професионална подготовка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР