Словенското правителство прие законопроект, който цели да помогне на бизнеса

...
Словенското правителство прие законопроект, който цели да помогне на бизнеса
Коментари Харесай

Словенското правителство прие пакет на стойност 1,2 милиарда евро в помощ на бизнеса

Словенското държавно управление одобри законопроект, който цели да помогне на бизнеса да преодолее енергийната рецесия, заяви Българска телеграфна агенция като се базира на уеб страницата „ Словения таймс “.

Законопроектът включва дотации за намаляване на удара от поскъпналата електрическа енергия и газ, заеми и дотации за опазване на работни места.

Общата стойност на ограниченията е 1,2 милиарда евро.

Компаниите ще имат право на помощ единствено в случай че цените на закупуваната от тях електрическа енергия и природен газ се покачат с над 50 % по отношение на 2021 година

Субсидиите ще покриват сред 40 % и 80 % от допустимите разноски според от типа на помощта.

„ Този пакет от ограничения е един от най-широкомащабните в историята на Словения. Той обгръща всички браншове и всички компании, от дребни до огромни. Помощта е ориентирана към бизнеса, който в действителност ще се нуждае от нея “, разяснява министърът на стопанската система Матяж Хан.

Той се надява законопроектът да бъде признат допустимо най-скоро, с цел да влезе в действие от 1 януари 2023 година

Законопроектът включва пет типа помощи. Условията за приемане на помощта ще бъдат приведени в сходство с спешната рамка на Европейски Съюз за държавна помощ. Фирмите ще могат да получат помощ единствено по една от ограниченията.

Законопроектът планува заеми за поддържане на ликвидност, възлизащи на общо 250 милиона евро. Субсидиите за високите цени на електричеството и газа са към 850 милиона евро, а схемите за насилствен отпуск и понижена претовареност са за към 100 милиона евро.

Пакетът, който в този момент би трябвало да бъде признат от Народното събрание, беше утвърден, откакто държавното управление го разиска с представители на бизнеса и синдикатите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР