Словенският институт за околната среда обяви червен код за валежи

...
Словенският институт за околната среда обяви червен код за валежи
Коментари Харесай

Проливни дъждове наводниха Словения, обявен е червен код

Словенският институт за околната среда разгласи червен код за превалявания в по-голямата част на Словения за 4 август, откакто дъждовете провокираха преливането на някои реки и наводнения през вчерашния ден, заяви словенският уебсайт 24ур.
„ Осъществява се най-лошият сюжет. На места единствено за 10 часа паднаха над 100 литра, даже над 200 литра на квадратен метър, което е повече в сравнение с вали общо за цялостен месец “, уточни метеорологът Рок Носан.
Обилните дъждове провокираха наводнения в някои райони, до момента в който тук-там даже не бяха регистрирани превалявания. Очаква се през днешния ден дъждовете да продължат и да има още наводнени територии.
Значителна смяна на времето с значителни дъждове се чака и в Хърватия, като хърватският Държавен хидрометеорологичен институт разгласи оранжев код за превалявания, осведоми хърватският уебсайт Индекс.
„ След два главно сухи и най-вече или отчасти слънчеви дни, пред нас е нова забележителна смяна във времето, която ще обхване съвсем цялата страна “, написа институтът в известие.
Очакват се гръмотевични стихии, мощни ветрове и градушка тук-там. Прогнозата е бурите да продължат и в събота. Предупреждава се, че съществува огромна заплаха от наводнения.
Оранжев код за дъждове, гръмотевици и мощен вятър бе разгласен през днешния ден и в Босна и Херцеговина, заяви районната телевизия Ен1.
Очаква се преваляванията да доближат от 15 до 30 литра на квадратен метър, а скоростта напразно да бъде сред 50 и 70 км/ч. На места са издадени предизвестия за градушка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР