Словения избира днес петия си президент след разпада на югославската

...
Словения избира днес петия си президент след разпада на югославската
Коментари Харесай

Словенците избират президент, лидер е Борут Пахор


Словения избира през днешния ден петия си президент след разпада на югославската федерация през 1991 година.

В първия кръг ще вземат участие 9 претенденти, пет от които са дами. Ако никой от тях не събере 50% от един глас ще се организира балотаж на 12 ноември.

По публични данни право на глас имат 1,7 милиона словенци. На 17-19 октомври бе извършено авансово гласоподаване за тези, които няма да могат да гласоподават през днешния ден по разнообразни аргументи. Това бяха 28 200 души или 1,65% от електората.

Безспорен водач е настоящият държавен глава Борут Пахор. Той взе участие в изборите под девиза „ Заедно “, с който завоюва изборите и през 2012 година. По думите му всеобщото съдействие би трябвало да стане „ най-важният лост за националното развиване “. Той изрази убедеността, че главната роля на президента е да сплотява хората в мощна общественост. Борут Пахор разгласи, че ще се стреми към подсилване на политическата непоклатимост, ще поддържа промените, модернизацията на системата за национална сигурност, ще се стреми към опазване на добросъседските връзки в района и ще укрепва репутацията на Словения измежду интернационалната общественост.

Пахор упорства президентът да поддържа връзка с елементарните жители. През първия си мандат той участваше в 840 мероприятия в цялата страна, а канцеларията му бе посетена от над 11 000 сдуши. По време на изборната си акция той направи 300-километров пеши преход през цялата страна от словенско-унгарската граница до Пиранския залив в Адриатическо море. По пътя си той непрестанно общуваше с жителите.

Сънародниците му го назовават „ Кралят на Инстаграм “ поради интензивността му в интернет.

Макар и избиран директно, словенският президент извършва най-вече церемониални функционалности, до момента в който действителната власт принадлежи на премиера, който сега е Миро Церар. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР