Словашкият президент прие оставката на премиера Роберт Фицо, който предложи

...
Словашкият президент прие оставката на премиера Роберт Фицо, който предложи
Коментари Харесай

Словашкият президент прие оставката на премиера

Словашкият президент одобри оставката на премиера Роберт Фицо, който предложи да се отдръпна заради общественото наказание поради убийството на проверяващия публицист Ян Куциак.

Партията на Фицо „ Смер-СД “ ще предложи различен претендент на мястото ву, оповестяват от партията „ Мост-Хид “, която е най-малкият сътрудник в ръководещата тристранна коалиция. „ Смер-СД като най-голяма (коалиционна) партия ще предложи своя претендент за премиерския пост. Президентът се съгласи с това, съобщи ръководителят на „ Мост-Хид “ Була Бугар пред публицисти. Той добави, че „ една трета от министрите ще бъдат заменени “.

Президенът Андрей Киска ще направи изказване за обстановката по-късно през днешния ден.

Словашките медии оповестиха, че вицепремиерът Петер Пелегрини е посочен за правоприемник на Фицо.

Досегашният министър председател се пробва с всички сили да се оправи със абсурда, избухнал след убийството предишния месец на Куциак и неговата избраница в дома им край Братислава. Полицията сподели, че убийството на Куциак „ доста евентуално “ е обвързвано с следствието на връзки сред висши словашки политици и калабрийската мафия ндрангета.

Убийството и оповестената посмъртно публикация на Куциак провокираха вълна от антиправителствено въодушевление в Словакия.

Управляващата коалиция е изправена пред гласоподаване на избор на доверие идната седмица, прецизират БГНЕС и Агенция Франс Прес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР