Словашкият президент Андрей Киска прие днес оставката на премиера Роберт

...
Словашкият президент Андрей Киска прие днес оставката на премиера Роберт
Коментари Харесай

Словашкият президент прие оставката на премиера

Словашкият президент Андрей Киска одобри през днешния ден оставката на премиера Роберт Фицо. Наред с това Киска се е съгласил с настояването на Фицо идващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия "Смер " ( "Посока "), съобщи Франс прес.

"Смер ", като най-голямата партия в ръководещата коалиция, ще показа претендент за премиерския пост. Президентът се съгласи ", заяви Бела Бугар, ръководителят на партията на унгарското етническо малцинство "Мост-Хид " ( "Мост "), по-малък съдружен сътрудник на социалдемократите.

Според Бугар ще бъдат заменени най-малко една трета от министрите.

Очаква се словашкият президент да направи изказване през днешния ден по обед, сподели негов представител.

По-рано Киска изиска или предварителни избори, или дълбоки промени в държавното управление, с цел да бъде комплициран завършек на политическата рецесия в Словакия, провокирана от убийството предишния месец на журналиста Ян Куциак и неговата избраница. Куциак разследвал хипотетични случаи на корупция по високите етажи на властта, в това число възможни връзки сред хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по персонални убеждения, а Калиняк - откакто партията "Мост-Хид " изиска той да се отдръпна от поста като изискване за нейното оставане в ръководещата коалиция.

Впоследствие, на фона на най-големите митинги в Словакия след рухването на комунизма, "Мост-Хид " обаче сложи нови условия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР