Словакия започна ново масово тестване, което има за цел да

...
Словакия започна ново масово тестване, което има за цел да
Коментари Харесай

Словакия започна ново масово тестване за К-19

Словакия стартира ново всеобщо тестване, което има за цел да докара до анулация на някои ограничавания за хора, които са с негативна проба, предават международните информационни организации.

Тестването ще послужи и като база за нови местни ограничавания в страната със 73 окръга.

"Ние взехме решение да съвместим обсада с всеобщо тестване ", сподели министър председателят Игор Матович на конференция. "След това ние ще се намесим в окръзите, където е належащо обстановката да се сложи под надзор ", акцентира той.

Последните проби ще завършат на 26 януари.

От 27 януари словаците на възраст сред 15 и 65 година ще могат свободно да се придвижват, в случай че имат негативен антиген или PCR тест.

Здравният министър Марек Крайчи съобщи, че след тестването Словакия ще бъде разграничена на 37 неприятни и 36 положителни окръга.
"В неприятните окръзи скринингът ще бъде още един. От 3 февруари ще е належащо да се потвърждава с негативен тест, когато влизате на работното място ", означи той.

"Това ще продължи до 7 февруари. В по-добрите окръзи обстановката ще се върне към положението като сега ", посочи министърът.
По думите му на здравния министър, макар че обстановката най-сетне е почнала да се усъвършенства, без тестване ще отнеме седмици да стартира разхлабването на ограниченията.

Европейската страна регистрира 1060 нови случая за последното денонощие. В страната има общо 224 385 инфектирани и 3526 умряли.

Словакия организира всеобщ антиген тест през ноември, който покри 2/3 от популацията от 5,4 милиона души. 1,06% бяха с позитивен тест за ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР