Словакия закри днес своята служба за борба с корупцията (СБК)

...
Словакия закри днес своята служба за борба с корупцията (СБК)
Коментари Харесай

Въпреки критиките на ЕС: Словакия закри службата за борба с корупцията

Словакия закри през днешния ден своята работа за битка с корупцията (СБК) макар опасенията на Европейския съюз, само че наподобява малко евентуално скоро да се сблъска с огромни финансови наказания, сходни на тези във връзка с Унгария, за нарушение на правилата на правовата страна, съобщи Ройтерс.

Премахването на СБК е част от по-широка смяна на наказателния кодекс, която министър председателят Роберт Фицо прокара макар митингите на обществеността и предизвестията на Европейски Съюз.

Критиците настояват, че Фицо вреди на демокрацията по същия метод, по който министър председателят на прилежаща Унгария Виктор Орбан, чиято страна е необятно възприемана като " enfant terrible " на Европейски Съюз след години на вражди сред блока и Будапеща във връзка с демократичните права и стандарти.

Европейската комисия замрази към 20 милиарда евро от помощта за Будапеща поради накърняване на демократичния надзор и салда в унгарското общество. Източници в централата на Европейски Съюз в Брюксел обаче не чакаха сходни ограничения против Словакия в скоро време, защото по други въпроси Фицо се придържа към заложената от Еврокомисията линия.

" Би било прибързано да се пристъпва към каквито и да било огромни наказателни стъпки. В момента не гледаме на Словакия като главен проблем във външната политика, да вземем за пример във връзка с Украйна ", сподели посланик на Европейски Съюз, който помоли да не бъде назоваван.

Фицо и Орбан споделят рецензиите си към Украйна и благосклонна политика във връзка с Русия. Но до момента в който първият резервира тези мнения за своята вътрешна публика, унгарският министър председател нееднократно сътвори проблеми по пътя на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна и глобите против Русия.

Служител на Европейски Съюз разказва позицията на Брюксел към Братислава като деликатно " балансиране ", с цел да се избегне отчуждаването на Фицо, като в същото време ве престава правенето на обективна оценка на положението на демократичните процеси в Словакия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР