Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради

...
Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради
Коментари Харесай

Словакия забрани зърното от Украйна заради пестициди

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна поради пестициди. Това осведомят румънските медии, като се базират на известие на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април.  

„ Решението беше взето, откакто в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона беше доказан пестицид, който не е позволен в Европейски Съюз и има негативно влияние върху човешкото здраве “, означават от ведомството и прецизират, че ще съберат проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които към този момент се съхраняват в Словакия.

„ Ще осведомяваме и министрите на земеделието на България и Румъния на днешната взаимна среща, която ще бъде отдадена на отбраната на пазарите против вноса на евтини артикули от Украйна “, допълват от министерството.  

На 9 април Унгария разгласи, че ще вкара нови ограничения за понижаване на размера на украинското зърно, поради опасения по отношение на огромни количества евтини и некачествени украински артикули, влизащи в страната. По-рано тази седмица Полша реализира съглашение с Украйна да спре вноса на зърно най-малко до юли заради огромния приток на на ниска цена украинско зърно, което разгневи полските фермери.

Преди седмица на митинги излязоха и румънските фермери, които упорстват за повторното въвеждане на мита за импорт на селскостопански артикули от Украйна и за прецизен мониторинг на всеки влезнал в Румъния камион. Заради рецесията с украинското зърно от опозицията в северната ни съседка желаеха оставката на министъра на земеделието и развиването на селските региони Петре Дая. Тя ще бъде гласувана идната сряда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР