Словакия ще подкрепи предложението на Европейската комисия за създаване на

...
Словакия ще подкрепи предложението на Европейската комисия за създаване на
Коментари Харесай

Премиерът на Словакия обеща да не блокира военната помощ на ЕС за Украйна

Словакия ще поддържа предлагането на Европейската комисия за основаване на украински фонд в размер на 50 милиарда евро, който да подкрепя Украйна за четиригодишен интервал в интервала 2024-2027 година Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал в Telegram след среща със словашкия министър-председател Роберт Фицо в Ужгород.

Новината идва откакто единствено ден по-рано Роберт Фицо сподели, че животът в украинската столица е " безусловно естествен " и няма война. Той сподели това, единствено няколко часа след съветски ракетен обстрел на Киев. В понеделник Фицо сподели, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият метод за преустановяване на войната. Преди седмица поддържа унгарския министър председател Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро помощ от Европейски Съюз за Украйна. Преди това Фицо разгласи прекъсване на сериозната военна помощ на Словакия на Украйна.

Денис Шмихал съобщи в X, че се е договорил с Роберт Фицо за политика на " нов прагматизъм " и е било реализирано съглашение " по редица значими въпроси ". Договорено е, че Украйна ще закупува оръжия и съоръжение непосредствено от словашки компании без държавна интервенция.

След срещата си с Шмихал Фицо се опита да наложи спогодителен звук, като съобщи, че въпреки да има " някои въпроси, по които може да имаме разнообразни отзиви, това е животът ".

Фицо увери Шмихал, че Украйна има " цялостната поддръжка " на Словакия за реализиране на " стремежите на страната за европейска интеграция ".

През декември Европейски Съюз гласоподава за започване на договаряния за участие с Украйна макар съмненията на някои членове.

Украйна разчита на бързи стъпки през първата половина на 2024 година във връзка с започването на договарянията по кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз, съобщи тази седмица външният министър Дмитрий Кулеба, като в същото време прикани блока да усили доставките на оръжие и да утвърди дълготрайна стратегия за поддръжка на Киев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР