Словакия предостави временна закрила на мъж, който е обвинен в

...
Словакия предостави временна закрила на мъж, който е обвинен в
Коментари Харесай

Словакия предостави временна закрила на мъж, обвинен в проруска пропаганда в Чехия

Словакия даде краткотрайна протекция на мъж, който е упрекнат в осъществяване на проруска акция за въздействие посредством новинарски уеб страница и е под чешки наказания. Той е с двойно поданство - украинско и израелско, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на чешки медии.

Чешкият вестник Denik N цитира два неназовани източници, съгласно които словашкото вътрешно министерство е предоставило на Артем Марчевски статут на краткотрайна протекция.

Марчески беше подложен в санкционен лист, откакто чешките разследващи служби споделиха, че е управлявал записания в Чехия уеб страница " Гласът на Европа " . С този уебсайт е разпространявал антиукраинска агитация и дезинформация под управлението на проруския украински политик Виктор Медведчук.
 Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна
Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Набирането на средства ще разреши на участниците в него да заобикалят държавното управление

" Ройтерс " не е съумял незабавно да удостовери отчета на Denik N или статуса на Марчевски.

Словашкото министерство на вътрешните работи сподели в изказване, че се е занимавало със случая дружно с разследващите служби, само че не дава повече информация. Повече добродности ще бъдат предоставени след привършване на следствието.

Според отчета на Denik N, който е оповестен на 30 април, откакто Прага наложила наказания на Марчевски, той се е насочил към Словакия.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Артем Марчевски е получил краткотрайна протекция в Чешката република като част от напъните на Европейския съюз да помогне на хората, бягащи от война.

Чешките чиновници са очаквали той да загуби този статут 60 дни след включването му в листата със наказания, което го лиши от право на престояване в Европейски Съюз.

Припонемя, че позицията на Роберт Фицо във връзка с Русия провокира безпокойствие измежду някои от съдружниците на Словакия в Европейски Съюз, изключително в Централна Европа, където Чехия и Полша са подръжници на Украйна. 
 Чехия и Словакия се скараха поради Украйна
Чехия и Словакия се скараха поради Украйна

Прага и Братислава имат диаметрално противоположни позиции
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР