Слонските хоботи са наистина впечатляващ орган, за който можем само

...
Слонските хоботи са наистина впечатляващ орган, за който можем само
Коментари Харесай

Хоботите на слоновете могат да засмукват вода 30 пъти по-бързо, отколкото човек киха

Слонските хоботи са в действителност впечатляващ орган, за който можем единствено да завиждаме. Сега ново проучване, извършено от софтуерния институт „ Джорджия “, единствено удостоверява това изказване. Според него ноздрите на хобота могат да се разширят дотам, че да запазят до 9 литра вода – изключително потребно качество на животно, което обича да се къпе по два пъти дневно. Освен това хоботът е кадърен да всмуква вода с невъобразима скорост – почти 30 пъти по-бързо от човешката кихавица. Еволюцията несъмнено обича слоновете.

Начинът, по който организмите в царството на животните манипулират течности, газ и твърди тела, е въодушевил безчет софтуерни нововъведения, които намират приложение както в опазването на здравето, по този начин и в нашия дом (знаете ли да вземем за пример, че много потребните всмукателни устройства в действителност са въодушевени от прилепалата?). Учените демонстрират изключително огромен интерес към слоновете и техните хоботи, защото те имат неповторимата дарба да засмукват течности както на земята, по този начин и под водата.

Изследователите, в тясно съдействие с ветеринари от зоологическата градина на Атланта, вземат решение да проучат по-внимателно по какъв начин тъкмо работят слонските хоботи. За тази цел те следят животните, до момента в който се хранят с най-разнообразни храни.

И в действителност, учените удостоверяват невероятните всмукателни качества на слоновете благодарение на късчета брюква и тортилен чипс. Животните съумяват да засмучат храните безпроблемно, като някои от тях задържат чипсовете към хоботите си посредством поемане (досущ както човек може да засмуче лист хартия с уста). Изследователите смятаха, че задържането на храна чрез абсорбция е характерност, присъща само на рибите. Сега обаче излиза наяве, че слоновете са изтеглили още един печеливш билет от еволюционната лотария.

Освен всичко останало учените удостоверяват, че слоновете могат да уголемяват хоботите си по подобен метод, че да всмукват огромно количество течности. За да ревизират по какъв начин тъкмо е допустимо това, те употребяват ултрасонография и ултразвукови сонди. Именно по този метод откриват, че когато засмукват разнообразни течности, слоновете могат да разширят радиуса на хобота си с 30 %, което усилва размера на носната празнина с 64 %. На базата на налягането, оказано върху ултразвуковата сонда, екипът пресмята, че всмукателната мощ е над 150 метра в секунда – а това е почти 30 пъти по-бързо от скоростта, с която човек издиша, когато киха. Видео, снимано по време на самото изследване, демонстрира по какъв начин слон всмуква 3,7 литра вода единствено за 1,5 секунди.

„ Един слон изяжда към 181 кг храна дневно. Много малко обаче се знае за метода, по който употребяват хоботите си, с цел да взимат леки храни и вода в продължение на 18 часа – всеки ден – споделя механичният инженер Андрю Шулц от софтуерния институт „ Джорджия “ – Оказва се, че хоботите им извършват ролята на куфари, които могат да се уголемяват при нужда. “

Изследването е оповестено в Journal of Royal Society Interface.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР