Слоновете са забележителни животни, които се славят с познавателни способности,

...
Слоновете са забележителни животни, които се славят с познавателни способности,
Коментари Харесай

Учени са открили вероятната причина за устойчивостта на слоновете срещу рак

Слоновете са забележителни животни, които се славят с познавателни качества, поставящи ги наедно с приматите, делфините и китовете, написа CNET. По-малко прочут е фактът, че слоновете са извънредно устойчиви против ракови болести и учените се пробват да схванат повода от десетилетия. Изследване на Университета на Юта, Аризонския щатски университет и Института за ракови болести „ Хънтсман “ може да е достигнало до отговора на този въпрос. Докладът е оповестен в журнала на Американската здравна асоциация.

Слоновете имат 38 спомагателни генни разновидността, съдържащи протеин, наименуван р53, който подтиска туморите. За съпоставяне, хората имат единствено два разновидността, които съдържат р53. Изглежда могъщите животни се отличават и с по-ефективен механизъм за заличаване на уведените кафези, които могат да станат злокачествени, написа „ Фокус ”. Клетките на слона са два пъти по-активни при заличаване на повредени кафези от здравите човешки кафези.

“Природата към този момент е разкрила метод да предотвратява рака. От нас зависи да разберем по какъв начин разнообразни животни се оправят с казуса и да пригодим тази тактики, с цел да предотвратяваме рак при хората ”, споделя един от създателите на плана Джошуа Шифман. Изследването е извършено в продължение на няколко години в съдействие с зоологическата градина „ Хогле “ в щата Юта и Центъра за отбрана на слоновете „ Брос “. Екипът е проучил огромна база данни на смъртни случаи на слонове и е открил, че ракът е причина за по-малко от пет % от тях. При хората процентът на смъртността, породена от рак е сред 11 и 25 на 100.

Любопитно е да се означи, че години наред учените са считали, че слоновете са по-предразположени към рак, защото те имат 100 пъти повече кафези от хората. Това значи, че вероятността да се развие злокачествена клетка е 100 пъти по-голяма. Новото проучване е проучило подробно слонския геном и е открило, че 40 гена съдържат р53, като 38 са ретрогени или модифицирани копия на гени, които са се развили с течение на времето.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР