Сложните отношения между Сърбия и Косово навлязоха в нова ниска

...
Сложните отношения между Сърбия и Косово навлязоха в нова ниска
Коментари Харесай

Вучич предупреди: Компромис с Косово към момента няма, няма да допуснем нова „Буря”

Сложните връзки сред Сърбия и Косово навлязоха в нова ниска точка поради правата на сръбското малцинство в отделилата се някогашна провинция. В Белград по тематиката заседава Съветът за национална сигурност, предадоха международните организации.

На него са били взети решения, свързани с възстановяване на бойната подготвеност на сръбските войска и сили за сигурност.

„ Днес се навършват тъкмо 1930 дни от подписването в Брюксел на контракта с албанците, които не извършиха единственото си обвързване - основаване на Съюз на сръбските общини”, разяснява пред публицисти сръбският президент Александър Вучич.
Косовски медии " пратиха " сръбски войски на границата си От Белград по този начин и не пристигна опровергаване
Той добави, че обстановката сега е резултат от „ многослойни агентурни действия”: „ Днес би трябвало да сме щастливи, че нищо не се е случило, че сърбите в Косово не са нападнати. Тези дни от Белград и разнообразни международни центрове бяха популяризирани клюки, че Белград приготвя стълкновения поради своите политически амбиции”.

Държавният глава беше безапелационен – дефинитивно и компромисно решение на спора няма.

Сърбия е подготвена да се бори за мир в района и да го резервира съвсем непременно, само че няма да разреши косовските сърби да бъдат изгонени от севера, предизвести Александър Вучич.
Русия би подкрепила делене на Косово Посланикът в Белград уточни, че Москва би подкрепила всяко решение на Белград
„ Ние сме подготвени да запазим мира съвсем непременно, само че нови интервенции като " Буря " в Косово няма да има”, сподели сръбският президент по отношение на следващата рецесия с Косово.

„ Буря” е интервенция на хърватските въоръжени сили от август 1995 година В хода й бе ликвидирана самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. По време на тази интервенция бяха убити до хиляди сърби, доста изчезнаха безследно, а съвсем 250 000 напуснаха земите си и се избавиха в Сърбия. В Хърватия тази интервенция се счита за освобождение от сръбската окупация и е формален празник.

Косовският водач Хашим Тачи се опита да тушира напрежението, като прикани жителите и институциите да се поддават на никакви провокации. По думите му експертен екип работи по статута на сръбските общини и постигането на дългогодишен мир в района е реалистична цел.

Междувременно контингентът на КФОР разгласи, че е завършил плановите си учения в Косово. Маневрите започнаха в четвъртък, като сръбските медии се усъмниха, че това е прикритие за прехвърлянето на военни в Северно Косово.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР