Сливенският алпинист Господин Динев потегля утре (15 март) на експедиция,

...
Сливенският алпинист Господин Динев потегля утре (15 март) на експедиция,
Коментари Харесай

Настръхващо! 64-годишен българин изкачва 3 осемхилядника в Хималаите без кислород

Сливенският планинар Господин Динев потегля на следващия ден (15 март) на експедиция, чиято цел е да изкачи три осемхилядника в Хималаите. Това разгласи 64-годишният Динев пред Българска телеграфна агенция в Сливен. При изкачването няма да употребява кислородни апарати.
Той ще пътува със аероплан до Истанбул, след което ще замине за Катманду, където ще се включи в интернационална експедиция. По думите му програмата е доста експедитивна, ще бъде на базов лагер Анапурна три дни след кацането в Катманду, което е предизвикателство с оглед бързата акомодация към надморската височина. Вторият връх е Дхаулагири 8167 (метра). В началото на май ще се трансферират в региона на Манаслу, където ще се опита да покори връх Макалу (8485 метра), като се чака полетът му към България да бъде на 27 май.
„ Планината е жестока и всички би трябвало да се съобразяваме с това, най-важното е да демонстрираме разсъдък. Имам опит и съм по-предпазлив и сдържан “, сподели алпинистът.
Господин Динев се занимава с алпинизъм от 1976 година. Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато умира неговият другар Милен Медков. „ Сега ще отдадем респект на това момче, което остана там вечно на 26 години “, сподели Динев. Зад гърба си алпинистът има нанагорнище на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.
Той посвети своята бъдеща експедиция на младежите, пожела да им даде образец в провокациите към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели. Алпинистите Георги Томов и Милчо Михайлов му пожелаха да сбъдне фантазията си и на първо място да се върне жив и здрав.
Стефан Стефанов, ръководител на Фондация „ Стария бряст “, подари на алпиниста тракер (устройство за проследяване), за да бъде локализиран от самото начало. Има SOS бутон при положение на потребност от помощ. Маршрутът на алпиниста ще може да се гледа в действително време в Интернет. Динев е бил арбитър в маратона „ Хайдушки пътеки “, който Фондацията провежда годишно в планината край Сливен.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР