Сливен. Структуроопределящи за областната икономика фирми работят в партньорство с

...
Сливен. Структуроопределящи за областната икономика фирми работят в партньорство с
Коментари Харесай

Сливен: Фирми ще обучават гимназисти в областта

Сливен. Структуроопределящи за регионалната стопанска система компании работят в партньорство с професионалните гимназии и са декларирали предпочитание да образоват възпитаници в индустриалните си бази. Предложенията за държавния план-прием през новата образователна година ще бъдат съобразени с потребностите от работна ръка. Това стана на среща, проведена от Постоянната комисия по претовареност към Областната администрация в Сливен, оповестиха от Областната администрация . Срещата управлява зам. регионалният шеф Димитринка Петкова. Целта бе да се обсъдят какви професионални и профилирани паралелки може да бъдат разкрити.
„ Приоритет при определянето на държавния план-прием за 2019-2020 година е преструктурирането му в посока към STEM-профили и специалности (в областите просвета, технологии, инженерство и математика). Другият приоритет е да се усили броя на учениците в професионалните паралелки “, заяви началникът на РУО-Сливен Боян Аксаков. През образователната 2018/2019 година са били планувани 69 паралелки, от които 41 – професионални и 28 – профилирани. Осъществен е бил банкет в 55 паралелки, като едвам 29 от тях са били професионалните, а профилираните – 26.
От ПГ по механотехника аплайват за 6 паралелки, като една от тях ще е с дуално образование, за машини и системи с цифрови програмни устройства. Обучението ще се прави в партньорство със ЗММ-Сливен. СУ „ Неофит Рилски “ в Твърдица ще разкрие банкет в три паралелки, като две от тях ще са дуални, по произвеждане на облекло и текстил и практиката на учениците ще се организира във компания „ Аглика “, сподели директорката Петранка Минчева. Приемът в ПГ по текстил и облекло „ Д.Желязков “-Сливен от години е напълно съгласуван с потребностите на работодателите, означи директорката Даниела Караманова. Първата дуална паралелка е с „ Е.Миролио “, учениците към този момент са в 11 клас. А за идната образователна година от компанията са декларирали предпочитание за още две паралелки. СПГ по строителство и геодезия „ Арх.Г.Козаров “-Сливен обмисля регистрацията си като обучителен център за придобиване на 1-ва степен професионална подготовка на работната ръка, каквато се търси в строителния отрасъл. Съвсем нова компетентност следва да бъде разкрита в СУ „ „ К.Константинов “ в Сливен, заяви директорката Веселка Паскалева. Предложението за банкет е за паралелка „ спедитор-логистик “. Професията е измежду най-търсените на националния и европейския пазар, обвързвана е с развиването на превоза и стопанската система и попада в листата на предпазените от страната специалности с Постановление на Министерски съвет №111/25.06.2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР