Сливен. Областната комисия Военни паметници“ в Сливен проведе редовното си

...
Сливен. Областната комисия Военни паметници“ в Сливен проведе редовното си
Коментари Харесай

Сливен: Областната комисия „Военни паметници“ гласува предложения на общините за ремонти на военни мемориални знаци

Сливен. Областната комисия „ Военни монументи “ в Сливен организира постоянното си съвещание, под председателството на регионалния шеф Чавдар Божурски. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация . В съвещанието взе участие Кристина Алексова от дирекция „ Социална политика “ в Министерството на защитата.
Представителите на общините показаха план на нужните им средства, с които да бъдат отчасти ремонтирани или освежени паметниците на починалите през Втората международна война. От реституция се нуждаят паметните плочи в селата Трапоклово, Г. Чочовени, Младово, Г. Александрово, Николаево, Самуилово и Селиминово в община Сливен. Нужните за това средства възлизат на 11 318 лв.. От Община Нова Загора обявиха нужда от поправки за 2 802,33 лв. на паметни плочи в селата Коньово, Любенец, Новоселец, Омарчево. Община Твърдица търси финансиране от 54 800 лв., с които да бъде построен монумент на починалите във войните. „ Такъв монумент в никакъв случай не е имало. Проучванията през последните години откриха още 20-ина имена на поданици на Твърдица и общината, починали във войните през 20 век, които няма по какъв начин да бъдат дописани на съществуващите паметни плочи. Хората имат потребност техните роднини, станали герои по фронтовете, да бъдат почетени и почетени “, аргументираха се от Общината. Местните администрации аплайват за средствата пред Министерството на защитата по отношение на подготовката на честванията за 75-годишнината от Втората международна война. Членовете на комисията „ Военни монументи “ гласоподаваха предложенията. Предстои те да бъдат прегледани в Министерството на защитата.
Община Сливен срещна комисията с количествено-стойностната сметка в размер на 105 067,50 лв. с Данък добавена стойност за консервация и реституция на паметника на Шести артилерийски полк, както и за облагородяване на терена. Зам.-кметът Пепа Чиликова заяви, че все още са обезпечени 30 841,45 лв. от дарителската акция, предоставени строителни материали и заделени в бюджета средства. „ Подкрепяме желанието на Общината да възвърне паметника. За финансиране обаче може да приказваме, едвам когато бъде обезпечен достъп до него “, сподели Кристина Алексова от Министерството на защитата и изрази мнение, че съществуващият сега достъп не е задоволителен.
В съвещанието участваха още зам. регионалният шеф Димитринка Петкова, гл. специалист в направление „ Отбранителна и мобилизациона подготовка “ в Областната администрация Веселин Вълчев, гл. специалист във Военния клуб-Сливен Атанас Чолаков, ръководителят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса Божидар Бординяшки, представител на военно формирование 22220, шефове и представители на историческите музеи в Сливен, Нова Загора и Котел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР