Сливен. Не разбирам защо областния управител Минчо Афузов оспори решението

...
Сливен. Не разбирам защо областния управител Минчо Афузов оспори решението
Коментари Харесай

Димитър Митев, председател на ОбС- Сливен: Не разбирам защо областният управител оспори решението за фотоволтаична централа, като то ще е от полза за Общината

Сливен. Не разбирам за какво регионалния шеф Минчо Афузов оспори решението на Общинския съвет за избиране посредством търг на вложител, които да получи основаване право на градеж на фотоволтаична станция за 30 години. За нас това е най- целесъобразния метод, при който ще има най-голяма изгода за жителите на община Сливен. Така ръководителя на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев разяснява проблема сред институциите, който към този момент стигна до съда. Делото е планувано за 24 февруари.

„ Ние ще защитим пред съда целесъобразността на решението на Общинския съвет. Става въпрос за едни пустеещи земи, които ще се отдадат на вложител единствено за 30 години, през които той да построи фотоволтаична станция. Заедно с това Общината би трябвало да получи 4,5 млн. лева С тези пари и с спомагателни средства от общинския бюджет а ние предвиждахме Община Сливен да си направи лична фотоволтаична станция, с цел да се оправи с потребностите от електричество и то да е на по-ниска цена “, сподели още Митев.

Общинският съвет гласоподава правото на градеж да се учреди по Закона за общинската благосъстоятелност посредством търг. Според оспорването на регионалния шеф правото на градеж би трябвало да става по реда на член 62 от Закона за енергетиката – без търг или конкурс.

„ В момента има двама кандидат-инвеститори, в случай че ние се бяхме възползвали от опциите на Закона за енергетиката, трябваше непосредствено да учредим правото на градеж на един от тях по наш избор, в обществото обаче, щеше да остане подозрение за какво навръх него. Другият искащ да влага щеше да апелира нашето решение. Именно, с цел да избегнем сходен жанр спекулации и дейности избрахме да проведем търг. Другата изгода е, че при търга има стъпка на наддаване от към 600 000 лева и тогава Общината ще получи повече от 4,5 благ. лв., може да се стигне до 5 или 6 милиона “, добави Митев.

Той акцентира,че ще направи всичко допустимо, да убеди съда в целесъобразността от това решение на Общинския съвет и изгодите за жителите на Общината от него. Прогнозира,че в чиято и изгода да се произнесе Административен съд Сливен, евентуално изгубилата страна ще апелира и по този начин ще се чака решение от Върховен административен съд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР