Сливен. Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Сливен Стефан Радев

...
Сливен. Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Сливен Стефан Радев
Коментари Харесай

Сливен: Меморандум за сътрудничество подписаха кметът Стефан Радев и Българска академия на науките

Сливен. Меморандум за съдействие подписаха кметът на Сливен Стефан Радев и Българска академия на науките в лицето на член-кореспондент Васил Николов, заместител – ръководител на Българска академия на науките, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Сливен . Като материално доказателство за началото едно практическо ползотворно съдействие от името на Академията на кмета Радев бяха връчени четири фиданки селектиран от експерт бряст. Дръвчетата са подготвени за засаждане, едното от тях е 1.80 м, а трите други – малко по – дребни. Според експертите, добре е те да бъдат засадени на разнообразни места в града. Решението Българска академия на науките да подари на Сливен фиданките е взето след разискване на новината, че признака на града, хилядолетния Стар Бряст е болен от гъбичното заболяване „ холандска болест “, което убива брястове в цяла Европа. С новите фиданки, съгласно специалистите от Българска академия на науките, Сливен ще резервира загатна за Бряста. В момента има вяра, че той ще се възвърне, тъй като макар, че клоните му са изсъхнали, от дънера са избили пет нови клонки. От академията оферират, в случай че Бряста не успее да се възвърне, рисковите му изсъхнали клони да бъдат отстранени, а върху стъблото да бъде гравиран признака на Сливен. Така ще се уважи и самото дърво, и жителите на града ще запазят паметта за него.
Самият меморандум заявява планове за съдействие сред Община Сливен и Българска академия на науките в региона на технологиите и културно – историчеството завещание.
Кметът Стефан Радев предложи да се постави началото на взаимна работа и в региона на районното ръководство. Според него специалистите на Българска академия на науките биха били доста потребни на Общината точно в тази област.
„ Важното е на науката да не остава в стените на институтите, по тази причина ние доста държим на съдействието с локалните управляващи, които оказват помощ да се изградят връзки и с бизнеса. Така съдействието да е освен на хартия, само че да има и практическо приложение „, акцентира Васил Николов.
След формалната гала по сключване на меморандума, представителите на Българската академия на науките участваха на откриването на галерия „ Българският принос към културно-историческото разнообразие на обединена Европа “ от художествено документалното завещание на Българска академия на науките. Изложбата е експонирана в Първата държавна текстилна фабрика, чиято постройка е предоставена на Регионалния исторически музей в Сливен.
Людмила ЙОРГОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР