Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев откри тазгодишните Маскарадни игри“

...
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев откри тазгодишните Маскарадни игри“
Коментари Харесай

Сливен: Кметът Стефан Радев откри тазгодишните „Маскарадни игри“ в село Камен

Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев откри тазгодишните „ Маскарадни игри “ в село Камен. Той пожела на всички участници и посетители на събитието здраве и да не престават да пазят традициите. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен .
„ Щастлив съм, че виждам толкоз огромно, шарено и пъстро море от участници. Много радостно е, че виждам доста младежи. Благодаря на кмета на село Камен Николай Панайотов по тази причина, че пази тази традиция, че провежда, дружно с Община Сливен, празник като този. Имаме доста красиви, доста богати обичаи. Тези традиции са свързани в нашата история като битка със злото, с одобряване на положителното, с молитва за изобилие и благодат. Пожелавам ви на всички доста сполучлива и плодородна година. Бъдете живи и здрави и се забавлявайте същински “, съобщи Стефан Радев при разкриване на събитието.
Кметът на село Камен Николай Панайотов, който тази година е хазаин на маскарадните игри, благодари на Община Сливен за организацията, както и на всички групи за присъединяване им.
„ За нас кукерите са част от живота. Благодарим за подготовката ви. Пожелавам триумф на всички “, сподели Панайотов.
Представянето на колективите се реализира тематично в границите на обичайния годишен календар на обредния цикъл следните категории:
– зимна маскарадна обредност;
– пролетна маскарадна обредност;
– лятна маскарадна обредност;
– фамилна маскарадна обредност.
Съборът е със спортен темперамент и се организира всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със промяна на семейството на селищата. Тази година присъединяване взеха 10 състава. Всички те получиха награди в разнообразни категории: за най–точно възпроизвеждане на ритуал с подчертани специфики на фолклорната просвета от съответното населено място, за най-точно възпроизвеждане на откъс от ритуал, за обредно облекло, маска, атрибут и вярната им реорганизация. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „ Сирни заговезни ”, „ Заораване ”, „ Кукувден ”, посрещане на кукери в дома.
Съставите бяха оценени от жури в състав: ръководител – доцент доктор Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „ Д-р Симеон Табаков “; членове – Добринка Славова, организатор в отдел „ Етнография “ в РИМ „ Д-р Симеон Табаков “ – Сливен и Станка Иванова – хореограф.
За положителното въодушевление на гостите тази година способства и Ансамбъл за национални песни и танци „ Сливен “.
Специални посетители на събитието бяха националният представител Десислава Танева, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, ръководителят на общинския съвет Димитър Митев, регионалният шеф на Област Сливен Чавдар Божурски и други.
Събитието се провежда от Община Сливен, кметството на село Камен и НЧ „ Пробуда 1932 ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР