Сливен. Денят на народните будители бе отбелязан в Сливен с

...
Сливен. Денят на народните будители бе отбелязан в Сливен с
Коментари Харесай

Денят на народните будители бе отбелязан в Сливен с редица прояви

Сливен. Денят на националните будители бе маркиран в Сливен с редица прояви. Това оповестиха уредниците от Община Сливен. На старите новоселски гробища, в символ на респект и почитание, бяха поднесени цветя и беше отслужена заупокойна молитва на гробовете на сливенските будители. Събитието обичайно се организира взаимно със съдружие „ Мати Болгария “ и Сливенската Митрополия.
„ 1 ноември е празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух, блян към обучение и словесност. На един ятаган в сливенския музей написа: „ на ръката прилича ножа, а на езика – словото “. И в действителност, в нашия край словото и оръжието са сложени на едно равнище “, сподели в словото си Дора Пондалова – ръководител на съдружие „ Мати Болгария “-Сливен.
По-късно новоназначени учители, дружно с представители на клуб „ Будители “, сервираха гирлянд на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След това, във фоайето на зала „ Сливен “ се организира среща-разговор „ На чаша кафе “ сред управлението на Община Сливен, новоназначени и пенсионирани учители.
„ Днес, в Деня на Народните будители, отдаваме респект към паметта и делото на всички възрожденци, създатели и герои, които изковаха най-силното ни оръжие – нашето славно минало. Това славно минало се трансформира в блян и орис на целия български народ, което ни изпълва с горделивост и национално самочувствие, само че и ни задължава да пазим и следваме препоръките на нашите будители, да търсим духовността, възхода в културата и да се стремим с цялата си сила да сътворяваме едно по-образовано общество. Това не би било допустимо без напъните на всички вас – нашите модерни будители “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пепа Чиликова.
Тя се обърна към всички учители и изрази уважението си към тяхната специалност.
„ Скъпи учители, вие сте призвани да посявате семената на знанието в душите на нашите деца, да събуждате техния интерес към науката, с цел да порастват по-умни и по-добри. Вие сте светлината по пътя на младите. На днешния ден желая да ви пожелая да сте здрави, търпеливи и дано най-голямата ви премия бъде обичта и уважението на вашите възпитаници. Честит празник! “, поздрави присъстващите Чиликова.
„ Денят на националните будители е ден, в който отдаваме своята респект към всички тези, които са отдали живота си на просвещението. Днес е един от тези дни, в които имаме шанса да отправим обръщение към младите да обичат родината си, да почитат корена си. Една нация, която почита своите учители, има бъдеще “, сподели от своя страна началникът на Регионалното ръководство на образованието в Сливен Милена Чолакова.
На срещата клуб на пенсионираните учители „ Будители “ поздрави своите наследници в специалността с химна на националните будители.
„ На всички нас ни е доста прелестно, че сме дружно тук и дружно означаваме Деня на националните будители, дружно отдаваме почитание към хората на духа, на перото, на просвещението. Днес е ден, който разсънва сетивата ни за нравствен живот и за по-висша добродетелност. Ние, от пенсионерски клуб „ Будители “, се усещаме горди, че се срещаме с млади учители при започване на професионалния им път. С най-топли усеща ги приветстваме и споделяме: честито пускане и нахлуване в областта на най-хуманната и благородна специалност “, съобщи ръководителят на клуб „ Будители “ Иванка Калайджиева, която е и притежател на премията „ Аргира Жечкова.
Превърналата се в годишна среща цели да подтиква разговор и последователност сред поколенията преподаватели.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР