Сливен. 28-то издание на Националния събор на каракачаните в България

...
Сливен. 28-то издание на Националния събор на каракачаните в България
Коментари Харесай

Сливен: Традиционният каракачански събор се проведе в местността Карандила

Сливен. 28-то издание на Националния събор на каракачаните в България се организира в местността Карандила край Сливен. Това оповестиха от пресцентъра на Община Сливен . Кметът Стефан Радев участва на откриването и приветства участниците и гостите на събора. „ Събитието е знаково за нашия край и служи за образец по какъв начин във времето можем да запазим своя обичай, просвета и еднаквост, да ги утвърждаваме и предаваме на своите деца. Дълбоките корени на тези обичаи са фантазия за доста общности и по тази причина можете единствено да се гордеете с тях. Каракачанският етнос демонстрира по какъв начин с обич към знанието, усърдие и предприемачество може да се реализира всичко “, сподели той.
В приветственото си слово регионалният шеф Чавдар Божурски акцентира, че с помощта на уредниците, Сливен е гостолюбив хазаин на посетители от Гърция, които да споделят с нас общите си духовни корени. „ От генерации каракачаните са образец за усърдие, приемливост и почитание. А изключително през днешния ден, в комплицираното ни всекидневие, хората би трябвало да са обърнати към това, което ги сплотява, а не към това, което ги разделя. В този смисъл изискуем огромна благодарност на каракачанската общественост “, уточни той.
Участниците и гостите бяха приветствани още от гръцкия консул в България Спиридонос Критикос, който приказва за значимата роля на събора за културните връзки сред двете страни. Председателят на българската федерация на каракачаните Христо Христов увери, че провежданият на Карандила събор се трансформира в събитие освен за представителите на етноса, само че е и значима част от културния живот на Сливен и района.
Сред гостите на събитието бяха още народните представители Мария Белова, която е зам.-председател на Федерацията на културно-просветните сдружения на каракачаните в България и Кольо Милев, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, представители на гръцката федерация на каракачаните и други
Съборът стартира с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Евгений. Във фолклорната стратегия участваха Ансамбълът за национални песни и танци – Сливен и танцовите сформира при Културно-просветните сдружения на каракачаните от цялата страна. Беше раздаден курбан за здраве на всички присъстващи посетители. Тази година за първи път беше пресъздаден каракачански кортеж от номадското минало на етноса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР