Следвайки своята политика за подкрепа опазването на биоразнообразието, всяка година

...
Следвайки своята политика за подкрепа опазването на биоразнообразието, всяка година
Коментари Харесай

Електроразпределение Север инвестира 1 милион лева в птицезащитни устройства

Следвайки своята политика за поддръжка опазването на биоразнообразието, всяка година Електроразпределение Север подхваща ограничения за отбрана живота на птиците при кацане или гнездене по оборудванията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България.



През идващите 3 години сдружението възнамерява да влага 1 милион лв. в обезопасяване на въздушни електропроводи и запазване популацията на пернатите типове.

През този сезон следва ЕРП Север да сложи нови 1250 защитни устройства и 100 платформи преди пролетната миграция на птиците.

Електрическите стълбове и проводници са място, което птиците постоянно употребяват за отмора по време на прелета.

За да запазят живота на пернатите, профилираните екипи инсталират по стоманобетонните стълбове защитни маншони, които не разрешават пораждане на късо съединяване при допира на крилете с проводниците.

Поставянето на птицебрани е друга надеждна мярка за обезопасяване на електропроводите.

Приспособленията пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този метод ги защищават от попадане напрегнат.

Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, с помощта на които крайниците на птиците не се нараняват при опит за кацане.



Електрическите стълбове са едно от най-предпочитаните места за гнездене от щъркеловите двойки. Натрупването на сухи клони и други елементарно запалими материали основава условия за пораждане на пожари и загиване на новоизлюпените птици.

За да резервира популацията на предпазения тип, ЕРП Север инсталира платформи, посредством които се повдигат и обезопасяват домовете на щъркеловите фамилии.

През последните години Електроразпределение Север инсталира над 5 хиляди птицезащитни устройства и 500 платформи за щъркелови гнезда. Близо 400 стълба бяха изолирани и обезопасени.

Поради склонността на птиците да променят прелетния си маршрут, предпазните действия на електроразпределителните сдружения са годишен развой, който протича през интервала преди пролетната и след есенната миграция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР