Следващият космически кораб от серията “Сигнус на американската компания Нортроп

...
Следващият космически кораб от серията “Сигнус на американската компания Нортроп
Коментари Харесай

Американски космически кораб от серията Сигнус, който ще лети до МКС през април, бе кръстен на загиналия астронавт Роджър Чафи

Следващият галактически транспортен съд от серията “Сигнус ” на американската компания Нортроп Груман е плануван да лети на 17-ти април и в случай че всичко мине наред, корабът ще остане прикачен към Международната галактическа станция до юли. Това ще рече, че задачата му ще съвпадне с 50-годишнината от полета на “Аполо 11 ”. Но вместо да кръсти кораба на някой от героите от стратегия “Аполо ”, стъпили на Луната, Нортроп Груман избра този “Сигнус ” да се споделя “Роджър Чафи ” – на името на починалия астронавт от “Аполо 1 ”. 

Напомням на читателите, че на 27-ми януари 1967 година, по време на наземна подготовка, астронавтите от “Аполо 1 ” Върджил “Гъс ” Грисъм, Ед Уайт и Роджър Чафи умират заради пожар в галактическия транспортен съд. Причината, заради която Нортроп Груман избра корабът да носи името на Чафи е че той единствен от тримата не е съумял да доближи космоса. Както Грисъм, по този начин и Уайт са летяли преди – Уайт по време на задачата “Джемини 4 ”  през 1965 година, а Грисъм по време на задачата “Мъркюри-Редстоун 4 ” през 1961 година. 

Така Съединени американски щати ще означи половин век от реализацията на експедицията “Аполо 11 ” с транспортен съд, който е кръстен на един от починалите герои в космонавтиката. Защото без саможертвата на Чафи, Грисъм и Уайт, огромният скок на Армстронг и Олдрин през юли 1969 година в никакъв случай нямаше да стане действителност. 

Корабът “Роджър Чафи ” ще достави за астронавтите на МКС хранителни запаси и значими научни опити, включително и живи мишки за провеждането на биологични проучвания в орбита. 

За повече информация:Нортроп Груман

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР