Следващите два дни Софийският университет е домакин на научна конференция,

...
Следващите два дни Софийският университет е домакин на научна конференция,
Коментари Харесай

Проблеми и опазване на българското и световно природно и културно наследство



Следващите два дни Софийският университет е хазаин на научна конференция, която слага във фокуса запазване на културното и естественото завещание. Конференцията се организира в границите на плана „ Наследство БГ “, на който БНР е асоцииран сътрудник.
Център за върхови достижения се осъществя от дванадесет водещи организации, които са пиедестал на националната научна инфраструктура в сферите на „ Културните и креативните браншове ".

В рамките на конференцията ще бъде дискутирано по проблемите и опазването на движимото и недвижимото културно историческо завещание в България и на Балканите - законодателна рамка, консервация, реституция и подредба. Ще стане дума и за дигитализацията и така наречен маппинг като метод, както и за положителните интернационалните практики и опит.

" До тук протича доста бурна полемика сред сътрудниците и това, което се разяснява, е за неприятното " чалгизиране на историята " , " квази история ", пупулярна история, което за жалост намира място и в учебниците, публично спонсорирани от държавната власт в България ", съобщи пред БНР проф. Иван Илчев, началник на плана и Ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в интервала 2007 - 2015 година, член-кореспондент на Българската академия на науките.

" Това нездравословно събитие се грижи за " най-долните " усети и хора , които под национализъм схващат не обективната история, а пресилената предства за ролята на нашия народ в международната и европейска история ", сподели още проф. Илчев.

 Скална черква край Михалич

" Нашето присъединяване е с подпроект, който има за цел да направи оценка на естественото завещание и ние включваме една относително нова и доста известна идея в света за екосистемните услуги. Тоест пречупваме го през тази идея и посредством нея ние придаваме по-нов смисъл на научните проучвания в опазването на природата ", уточни проф. Стоян Недков от Департамент География на Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките.

Проектът се извършва от дванадесет водещи организации , които са пиедестал на националната научна инфраструктура в сферите на „ Културните и креативните браншове (архитектура, филми, ТВ, видео игри и мултимедия), културно завещание, дизайн, в това число фешън дизайн, фестивали, музика, театрални и образни изкуства, издателска активност, радио.

 Софийски университет

Чрез своята активност те оказват основно въздействие върху ръководството и опазването на културното завещание , ръководството на предпазени местности и опазването на околната среда, развиването на районите, образованието, разнообразни стопански браншове от изобретателните и рекреативните промишлености, развиването на библиотечно, музейно и архивно дело, изкуствата и други. Водещи са в подготовката на студенти, докторанти, пост-докторанти.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР