Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на относно

...
Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на относно
Коментари Харесай

Атанас Семов не очаква изненади по казуса Гешев

Следващата седмица Конституционният съд на България ще отговори на по отношение на законността на неговото премахване от поста. Тълкувателното дело, заведено от Гешев, съставлява въпроса дали Висшият правосъден съвет (ВСС), чийто членове са с изминал мандат, може да продължи да извършва функционалностите си .

Професор Атанас Семов, парламентарен арбитър и докладчик по делото, съобщи пред Нова телевизия, че отговорът е явен . Той уточни, че Висш съдебен съвет към този момент извършва функционалностите си в продължение на 10 месеца след приключването на мандатите на членовете му . Добави, че самият Висш правосъден съвет е зависещ на правилото на непрекъснатост на действието и неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или в случай че се отстрани органът. Семов акцентира, че Висш съдебен съвет има пълномощията да в профил основния прокурор.

Семов разяснява и. Той уточни, че съществува политическа воля за реализиране на конституционни промени с нужното болшинство, само че е значимо да се дефинират същинските проблеми в правосъдната система и дали препоръчаните промени ще допринесат за тяхното решение.

Отговаряйки на въпрос за предлагането правосъдният министър да номинира основния прокурор, Семов съобщи, че в България всичко е персонално и разпоредбите работят по този начин, както ги схващат обособените хора, заемащи избрани длъжности.

Семов предложи и няколко хрумвания за допълнение на главния закон. Смята, че е належащо в Конституцията да бъде записано, че образованието, културата, науката и опазването на културно-историческото завещание са стратегически национални цели. Също по този начин, показва, че страната следва да поставя специфични грижи за запазване на българския език и националната еднаквост.
 Окончателно: До 6 месеца да стартира изборът на новия състав на Висш съдебен съвет одобриха депутатите
Окончателно: До 6 месеца да стартира изборът на новия състав на Висш съдебен съвет одобриха депутатите

Всяка година правосъдният съвет би трябвало да прави одит на системата за инцидентно систематизиране на делата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР