Следващата година връзването на държавните финанси ще е трудно -

...
Следващата година връзването на държавните финанси ще е трудно -
Коментари Харесай

Бюджет 2023: Лампичките вече светят в ярко червено

Следващата година връзването на държавните финанси ще е мъчно - с доста нови разноски и с риск от по-малко доходи при възможна рецесия Само за пенсиите през 2023 година ще са нужни спомагателни съвсем 4.3 милиарда лева Първите експертни сметки по Бюджет 2023 са посочили голям недостиг, който надвишава тазгодишният от над 6 милиарда лева
Значително нарастване на пенсиите, растеж на заплати в обществения бранш, нови данъчни облекчения Щедростта, която се изля с актуализацията на бюджета за тази година с дейното съучастничество на всички партии в Народното събрание, си има цена. И тя няма да се заплаща единствено през 2022 година, а ще се придвижи и в към 6-6.5 милиарда лева нови разноски за страната следващата година.

В момента към момента растящата стопанска система и високата инфлация държат нещата в обществените финанси под надзор. Но в случай че се осъществен упованията за задаващо се закъснение или даже рецесия, разноските надали ще могат да се компенсират с толкоз огромен растеж на приходите през 2023 година И в случай че идващото държавно управление бързо не измисли по какъв начин да се посвие и да преструктурира някои системи, ще би трябвало или да подвига налози, или да усили с още недостига и дълга. Последното обаче значи да се нарушат критериите на Европейска комисия и това на процедура ще унищожи възможностите на страната да одобри еврото от 2024 година, каквато към момента е формалната цел.
Реклама
Предупредителната алената лампа беше светната преди седмица от служебния финансов министър Росица Велкова. Преди да поеме този пост, тя беше заместител финансов министър, отговарящ точно за бюджета. " Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета ",.

Думите й значат и още нещо - че идващият постоянен кабинет ще има доста по-малко поле за маневри и за популистки обещания, в това число за реверанси към разнообразни бизнеси. Защото сметките посочваха, че държавните финанси ще продължат да са на минус от по 5 милиарда лева всяка от идващите три години. Новите калкулации евентуално ще покажат още по-големи дефицити.
Все още на плюс
Към юли приходите към момента надвишават разноските с 1.5 милиарда лева Бюджет 2022 обаче е плануван на касов недостиг от рекордните 6.2 милиарда лева, или 4.1% от упования Брутният вътрешен продукт. И макар инфлацията и растящото ползване, Велкова към този момент загатна, че още през август преизпълнението ще стартира да се стопява. " Следва да се знае, че в доклада за юли не са влезнали дейно понижените данъчни ставки, които бяха признати с актуализацията на бюджета. Ефектът от това понижение ще се усети през август. Имаме също и увеличени разноски за личен състав от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август ", означи тя.
Реклама
До края на август България би трябвало да подаде и заявление за първото заплащане от 2.6 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Тези пари са разчетени като доход за годината, а сега главното препъникамъче за приемането им се оказа забавеният търг на Министерство на вътрешните работи за системата " Тетра ". Представители на служебния кабинет към този момент обявиха, че се надяват средствата да бъдат изплатени до началото на ноември. Но в случай че това не се случи, ще има проблем и с бюджета за тази година. ()

Вероятно някакъв буфер са парите за вложения - от плануваните общо 8.2 милиарда лева финансови разноски за годината към юли са изплатени едвам под 20%. От тези пари обаче половината са европейски средства. От националния бюджет 2 милиарда лева са на Агенция " Пътна инфраструктура " и от говоренето дотук стана ясно, че те ще бъдат изразходвани. Голяма част от другите 2 милиарда лева са свързани с заплащания по военни планове, а натискът за реализирането им от страната на северноатлантическите ни сътрудници - по думите на държавни източници - е голям.
Проблемът ще е следващата година
Проблемите в държавните финанси обаче ще са по-скоро следващата година. От една страна - новите разноски на база задължения, поети през тази година, по предварителни калкулации на финансовото министерство са за над 6 милиарда лева От друга - при продължаваща война в Украйна възможна рецесия в еврозоната и дефицит на газ, евентуално приходите няма да порастват с ритъм, който да компенсира новите разноски. Както напомня и Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система - в случай че има рецесия, сходно на 2009 година приходите в бюджета ще замръзнат, а разноските се свиват мъчно. Така дефицитът ще се отвори още повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР