Препис: Министърът на търговията Джина Раймондо за „Face the Nation“, 3 септември 2023 г.

...
Следва препис от интервю с министъра на търговията Джина Раймондо,
Коментари Харесай

Следва препис от интервю с министъра на търговията Джина Раймондо, излъчено в „Face the Nation“ на 3 септември 2023 г. .

РОБЪРТ КОСТА: Сега отиваме при министъра на търговията Джина Раймондо. Добро утро, секретар. Благодаря, че сте тук. Да започнем с икономиката. В петък Бюрото по трудова статистика публикува доклада за работните места за август и хората около масите им този уикенд го разглеждат. Той показва, че миналия месец са добавени 187 000 работни места, което надхвърля очакванията. Но повече хора работят повече от една работа. Колко се тревожите за това?

СЕКРЕТАР ДЖИНА РАЙМОНДО: Добро утро, благодаря, че ме приехте. Този отчет за работни места е точно това, което искаме да видим на този етап от възстановяването. Както току-що казахте, знаете ли, създаването на повече работни места, наистина вълнуващо е, че хората излизат от кулоарите. Знаете ли, виждаме все повече хора да идват на пазара на труда и има работа за тях. Както казвате, хората работят, знаете, повече от една работа и заплатите се повишават, трябва да се каже, но точно затова президентът Байдън е толкова съсредоточен върху създаването на работни места в производството, които са по-високо платени, дават на хората уменията, които имат трябва да си намерят по-добре платена работа. Има още много работа за вършене, за да сме сигурни, че всеки американец има уменията, от които се нуждае, за да си намери работа, което е семейна подкрепа и издръжка. Но - и ние вършим тази работа. Но като цяло има какво да харесате в този доклад за работни места. И точно така – надхвърли очакванията ни.

РОБЪРТ КОСТА: По отношение на тази работа, която все още предстои да бъде свършена, администрацията рекламира своите усилия. Уверен е в икономиката. Но нашето проучване на CBS News, г-н секретар, показва, че 65% от американците все още смятат, че икономиката е в лошо положение. Защо смятате, че вашата администрация, заедно с президента Байдън, се борят да уверят тези американци относно тези политики и икономиката?

SEC. РАЙМОНДО: Така че това е... това е интересна, нали разбирате, дихотомия между... числата и както казвате анкетните числа или - числата на възприятието, мисля, че реалността е, че инфлацията все още съществува. И това е нещо, което хората виждат ежедневно, когато отидат до магазина за хранителни стоки, или плащат наема си, или плащат ипотеката си. И трябва да знаем, че това все още е предизвикателство за хората. Като се има предвид това, ако погледнете къде сме днес, в сравнение с времето, когато президентът встъпи в длъжност, това е невероятна история за напредък. И ще ви кажа, дори аз, нали знаете, неговият - министърът на търговията на президента, ако ми бяхте казали, когато започнахме въз основа на това къде беше икономиката, колко високо беше нивото на безработица, как, нали знаете, бяха нарушените вериги за доставки , че сега ще седим тук с тази снимка на работа, може и да не повярвам. Искам да кажа, това е просто зашеметяващ напредък. Икономиката – ние сме сред най-силните икономики в света. Всички минахме през COVID, нали, Европа, Китай, Азия, но ние се появихме, най-бързите и най-силните. Така че не искам да омаловажавам това, което американците чувстват, и затова ставаме и отиваме на работа всеки ден. Но тази икономика по всякакъв начин се справя невероятно добре и много по-добре, отколкото някой би могъл да предвиди, мисля преди три години, когато започнахме.

РОБЪРТ КОСТА: След като погледнем назад, нека погледнем и напред, Белият дом е работа с Конгреса за постигане на споразумение за краткосрочна мярка за финансиране, за да се избегне частично затваряне на федералното правителство на 1 октомври. Когато говорите с бизнес лидери в момента, те притесняват ли се от този краен срок и какво може да означава спирането на икономиката на САЩ?

SEC. РАЙМОНДО: Да, те са притеснени - много са притеснени. Мисля, че в някои случаи те са разочаровани, че това е начинът, по който правителството работи. Знаете, това, от което бизнесът се нуждае, за да бъде успешен, е предсказуемост, нали знаете, предсказуемост, някакво подобие на, разбирате ли, нормален ред. И така тези видове смущения, които се движат главно от политиката. Така че това е предизвикателство за икономиката и има потенциал да ни върне назад. Така че се надявам, че ще има бързо решение.

РОБЪРТ КОСТА: Министър, вие сте първият търговски секретар от пет години, който е на място в Китай през последните дни. Какъв напредък, ако има такъв, смятате, че сте постигнали там?

SEC. РАЙМОНДО: Мисля, че постигнахме голям напредък. По отношение на конкретни резултати, успях да отворя три конкретни линии за комуникация с китайците, което е огромна крачка напред. Не сме имали никакъв контакт повече от пет години. Така че ние се съгласихме да споделим информация за контрола върху износа, ние се съгласихме да започнем диалог по търговски въпроси, което е толкова важно, защото Китай не се е отнесъл справедливо към американския бизнес. И така - трябва да поставим тези проблеми на масата. И ние сме съгласни да имаме обмен около търговските тайни, друга област, в която фирмите трябва да заслужат да знаят, че техните търговски тайни ще бъдат защитени в Китай. Но мисля, че повече от всичко това ние просто започваме да възобновяваме директна линия за контакт и комуникация, което трябва да направим, ако искаме да управляваме това, което е много сложна и потенциално нестабилна връзка с Китай.

 РОБЪРТ КОСТА: Така че хората може да се окуражат да чуят поне някои, че САЩ и Китай, те си говорят, има отворени линии за комуникация в момента. Но какво следва отвъд този диалог? Какво конкретно можете да кажете, че ще се случи след това?

SEC. РАЙМОНДО: Така че моето послание към китайските служители, с които се срещнах, е, че действията говорят по-силно от думите. Така че те дадоха устни уверения, че ще се отнасят справедливо към американския бизнес, че няма да участват в непазарни практики, които ощетяват американските работници. И моето съобщение беше, добре, нека го видим. Знаеш ли, действията говорят повече от думите. Така че времето ще покаже дали те наистина ще бъдат такива, каквито казват, че искат да бъдат, разбирате ли, по-пазарно ориентирани и отворени и настроени към реформи, що се отнася до тяхната икономика, техния регулаторен режим. Те трябва да бъдат по-малко произволни в начина, по който администрират регулациите, за да дадат на американския бизнес справедлива възможност да се конкурира.

РОБЪРТ КОСТА: Вие казахте по време на пътуването този цитат, все по-често чувам от американския бизнес, че Китай не може да се инвестира, защото става твърде рисковано. И така, какво точно получихте по отношение на тези уверения от китайците, които наистина биха вдъхнали увереност на американските бизнес лидери?

SEC. РАЙМОНДО: Те казаха, че ще разговарят с американския бизнес и ще започнат да се занимават с тези проблеми. Като, например, едно от оплакванията, които чувам често от американския бизнес, между другото, бизнес, който е свикнал да прави бизнес в трудни части на света. Казват, че, нали знаете, китайските разпоредби не са никак прозрачни. Знаете ли, те ще нападнат бизнес през март и няма да обясняват какво се е случило в продължение на много месеци. Те ще арестуват хора, но няма да осигурят надлежен процес или да ви кажат какво се е случило. И така, когато изразих тези опасения, бях чут, не ми бяха дадени никакви обещания. Но едно нещо, което мисля, че можем да вземем малко сърце, е, че е в интерес на Китай. В техен икономически интерес е да имат преки чуждестранни инвестиции и да се уверят, знаете ли, че са имали много добра икономика, когато са били пазарно ориентирани и реформаторски настроени. И така трябва да се надяваме, че личният интерес ще повлияе на бъдещите им решения.

РОБЪРТ КОСТА: Така че те може да имат тази мотивация, но вие сте ги виждали лице в лице, имали сте срещи с тях. Това е стойността на подобни пътувания. Имате ли доверие на китайците в този момент след всичките ви разговори, след като измислите случилото се по време на пътуването ви, вярвате ли им?

SEC. РАЙМОНДО: Вероятно доверие не е думата, която бих използвал. Трябва да видим действие. И докато не видим действие, не може да има доверие.

РОБЪРТ КОСТА: И те хакнаха вашия собствен имейл акаунт, така че това може да е навредило на способността за поддържане на надеждна връзка.

SEC. РАЙМОНДО: Точно така. И казах, че знаете, хакването на акаунта ми подкопава доверието, подкопава американските работници, прекомерното субсидиране на определени индустрии подкопава доверието, несправедливото третиране на американския бизнес на място подкопава доверието. Знаете ли, вижте, аз не можем да бъдем наивни и да опростяваме тази връзка, тази много предизвикателна връзка. Но трябва да сме практични, нали? Трябва да защитим преди всичко себе си, националната сигурност, Съединените щати. Освен това трябва да бъдем практични и да търсим места, където можем да имаме силни търговски отношения, защото имаме нужда от стабилност в тези отношения. Това е добре за Америка. И мисля, че това е, което светът очаква от нас и от Китай.

РОБЪРТ КОСТА: Вие търсите стабилност, г-н секретар. Но големият въпрос е стабилна ли е икономиката на Китай? През последните няколко месеца имаше индикатори, които показват, че китайската икономика се забавя. Когато бяхте там, получихте ли прозрения, ако има такива, за това дали китайската икономика се забавя? И колко тревожно би било това за Съединените щати?

SEC. РАЙМОНДО: Мисля, че няма спор, че се забавя. И със сигурност те имат истински, наистина значителни предизвикателства в сектора на недвижимите имоти, което те с готовност признаха, когато бях там. Но отново, според мен фактите са съвсем ясни в това отношение. Когато Китай беше по-пазарно ориентиран, отворен, знаете, малко по-прозрачен, тяхната икономика се справяше много добре. И наскоро, тъй като те се затвориха и станаха по-произволни в начина, по който администрират регулациите, икономиката е доста изправена пред предизвикателства. Така че времето ще покаже. Решението – топката е в тяхно поле – решенията са техни. Искаме големи и стабилни икономически отношения с тях, но те трябва да играят по правилата. И ние винаги ще действаме в нашия собствен американски интерес.

РОБЪРТ КОСТА: Говорейки за игра по правилата, в момента има такова противопоставяне между китайските и технологичните компании. Полупроводниците са от решаващо значение за нашата икономика, но въпреки това Китай заплашва да ограничи доставките на минерали за САЩ и Запада. И много американски фирми казват на CBS, че работят в Китай, но виждайки тази враждебна среда с набези и глоби. И така, как вашата администрация ще разреши това между китайците и технологичната индустрия?

SEC. РАЙМОНДО: Точно затова отидох в Китай. Точно затова отидох, появих се, имах срещи. Срещнах се с моя колега повече от четири часа. Срещнах се с премиера повече от час. Те бяха открити, откровени, честни дискусии. Как ще разрешим тези проблеми? Защото ще ви кажа, че преди да отида в Китай, аз лично разговарях с повече от 100 американски бизнес лидери и работнически лидери. И това, което ми казват е, че дори тези, които правят бизнес в Китай от десетилетия, знаете, че това са сложни хора, свикнали да се справят с традиционните проблеми на IP-IP кражба или непазарни практики. Казват, сега е много по-трудно. нали Подобно на това, че Китай го прави по-трудно поради причините, които казвате, че нападенията, законът за контрашпионаж. Те ще вземат бизнес решение да правят бизнес в други страни, освен ако това не се подобри. И така, бях много ясен с Китай, че трябва - търпението сред американския бизнес се изчерпва. Те се нуждаят и заслужават предвидима среда и равни условия. И се надяваме, че Китай ще се вслуша в това послание, за да можем да имаме стабилни развиващи се търговски отношения.

РОБЪРТ КОСТА: Както знаете, има много гласове в ушите на американските бизнес лидери. В доклад на Wall Street Journal по-рано тази година например се казва, че директорът на ФБР Кристофър Рей иска бизнесът да помогне в борбата с Китай и киберзаплахите. Съобщава се, че той каза, че само чрез сътрудничество с ФБР тази агенция може да организира ефективен отговор. Съгласни ли сте с директор Wray?

SEC. РАЙМОНДО: Съгласен съм, че бизнесът играе важна роля, като си партнира с нас, за да гарантира националната сигурност на Америка в редица различни области, включително технологиите. И, знаете ли, затова сме в толкова близък контакт с бизнеса, честно казано, често информацията, която имат на място, е една от най-добрите, които можем да получим.

РОБЪРТ КОСТА: Но добре ли е фирмите да работят конкретно с ФБР?

SEC. РАЙМОНДО: Всеки бизнес трябва сам да вземе решение. Но определено смятам, че има стойност – има взаимна стойност за бизнеса и със сигурност за правителството да има комуникация и координация.

РОБЪРТ КОСТА: И аз често съм навън в кампанията, министър. И знам, че стоиш настрана от политиката. Но едно нещо чувам от толкова много републиканци в цялата страна, особено губернатори, те искат да блокират китайските компании да правят инвестиции и да купуват земеделска земя в Съединените щати. Администрацията на Байдън и вие подкрепяте ли китайски компании, които правят инвестиции и купуват земеделска земя в Съединените щати?

SEC. РАЙМОНДО: Трябва да бъдем много, много внимателни, трябва да преглеждаме всяка инвестиция и да вземаме решение дали тя вреди на нашата национална сигурност или не. Не всяка инвестиция от Китай в Америка уврежда националната ни сигурност, но много го правят. И така, това е за всеки отделен случай, като разглеждаме фактите и сме толкова твърди, колкото трябва да бъдем, но също така сме, разбирате ли, реалистични, а не хиперболични. Просто, както казах, практичен. Време е да бъдем практични, прагматични и сериозни по отношение на управлението на всеки аспект от тази връзка.

РОБЪРТ КОСТА: Секретар Раймондо, оценяваме, че отделихте време в неделя. Благодаря ви.

SEC. РАЙМОНДО: Благодаря ви. Приятен уикенд за Деня на труда.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР