Следствието няма да излезе от прокуратурата, тъй като парламентът ще

...
Следствието няма да излезе от прокуратурата, тъй като парламентът ще
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Съдебна реформа ще има, ако прокуратурата мине към изпълнителната власт

Следствието няма да излезе от прокуратурата, защото Народното събрание ще бъде разхлабен до седмица. Ако Народното събрание работи  повече от 10 дни, ще бъде грозно и укоримо. Това съобщи пред Lupa.bg някогашният вътрешен министър и сегашен юрист Емануил Йорданов.

Според него за правосъдна промяна може да се приказва, когато прокуратурата премине към изпълнителната власт. Това обаче може да стане посредством Велико национално заседание. Така ще се прекратят разногласията за недосегаемостта на основния прокурор и за това кой би трябвало да го проверява.

 „ Щом ГЕРБ заговорят за правна промяна, се тества възприятието за комизъм на хората. Партията няма да допусне такава да има.

Гешев продължава да държи Висш съдебен съвет, тъй че картите се раздават в негова изгода. Мандатът на кадровиците на Темида изтече, а Народното събрание се успива и няма кой да избере членовете от парламентарната квота ”, уточни Емануил Йорданов.

„ Ако прокуратурата отиде в изпълнителната власт, тогава тя ще престане да си мисли, че стои над съда. След закриването на профилираните съд и прокуратура малко се възстановиха нещата - до момента в който ги имаше, нещата бяха ужасяващи – прокуратурата беше стопанин на целия углавен развой. Това стартира да се просмуква и в другите съдилища. Сега като няма такива простотии, нещата са доста по-нормални ”, счита юристът.

 Според него няма потребност от нови етични кодекси на съдии и прокурори. Сегашните са оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

„ Етичните кодекси са извънредно огромна нелепост, защото разрешават да се уволняват неуместните чиновници. Когато Георги Петканов беше вътрешен министър, махаха хората, като ги пращаха на полиграф. След дълги страдания и голям брой каузи  съборихме в съда детекора на лъжата. На негово място обаче се появи етичният кодекс ”, напомни някогашният вътрешен министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР