Следственият комитет на Русия официално потвърди смъртта на ръководителя на

...
Следственият комитет на Русия официално потвърди смъртта на ръководителя на
Коментари Харесай

 Руските власти потвърдиха смъртта на лидера на Вагнер Евгений Пригожин

Следственият комитет на Русия публично удостовери гибелта на ръководителя на наемническата формация " Вагнер " Евгений Пригожин.

В сряда вечерта самолетът на частната съветска военна формация " Вагнер ". Пригожин поведе къс протест против формалната власт в Москва преди два месеца. Катастрофата повдигна въпроса дали Кремъл не е поръчал случая като възмездие.

На 27 август комитетът заяви, че всички 10 жертви на злополуката с частен аероплан на 23 август са разпознати и че самоличността им " подхожда на полетния лист ".

По-рано съветските управляващи оповестиха, че Пригожин и полевият пълководец на " Вагнер " Дмитрий Уткин са били вписани като пасажери на полета, който е пътувал от Москва за Санкт Петербург.

Причината за злополуката не е открита. Разследването към момента не е съобщило и главната версия по която работи. В Telegram и в медиите има разнообразни версии, в това число за детонация на борда или за това, че самолетът е бил свален от системите за противовъздушна защита.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели на 25 август, че злополуката е " трагична " и отхвърли обвиняванията за нечиста игра на Кремъл.

62-годишният Пригожин оглави въоръжен протест против съветските военни водачи на 23-24 юни. Неговите бойци напуснаха позициите на които се биеха против Украйна, превзеха за малко южния град Ростов на Дон и започнаха поход към Москва. Пригожин изиска премахване на министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб военачалник Валерий Герасимов.

Бунтът пристигна след месеци на интензивни обществени битки с военното управление на Русия по отношение на военната тактика в Украйна и доставките на муниции.

Краткото въстание беше най-сериозното предизвикателство за президента Владимир Путин през повече от две десетилетия на власт.

След протеста местонахождението на началника на Вагнер беше мистерия. Смяташе се, че той се движи сред Русия и Беларус, където войските на Вагнер сътвориха лагери за образование на беларуските въоръжени сили. На 28 юли Пригожин беше сниман в коридорите на срещата на върха Африка-Русия в Санкт Петербург да се ръкува с асистент на президента на Централноафриканската република.

Тогава Путин упрекна Вагнер в подъл " удар в гърба " и удостовери, че съветското държавно управление е предоставило на Вагнер финансиране в размер на над 1 милиарда $ през миналата година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР