Следите от древен“ град на маите, които , са конопена

...
Следите от древен“ град на маите, които , са конопена
Коментари Харесай

Изгубен град на маите? Как да измамите целия свят с Google Maps


Следите от „ античен “ град на маите, които, са конопена равнища. До подобен извод е стигнал археологът Джефри Брасуел от Калифорнийския университет в Сан Диего, оповестява Wired.

От дълго време Брасуел работи със своите студенти и аспиранти в дадения сектор от Юкатан. С учения са съгласни негови сътрудници, които считат теорията на 15-годишния възпитаник от Квебек за псевдонаучна.

Новината, която обиколи света, твърди, че канадски възпитаник е разкрил изгубен град на маите с галактически фотоси.

Момчето приема публични поздравления, дава изявленията на десетки издания и събира пари за експедиция в джунглата. Руският галактически специалист Виталий Егоров също е разнищил новината и е разкрил, че това е… фалшив.

Според него новината е доста подобаваща за 1 април, само че се е появила на 7 май на уеб страницата на канадското издание le Journal de Montreal.

Новината споделя за канадския възпитаник Уилям Гадури (William Gadoury), който подготвял план за учебен конкурс за потреблението на данни от галактически фотоси. Той спечелил състезанието и точно там го забелязали публицистите. И се започнало…

Според момчето в търсенето му помагали експерти от университета на Ню Брънзуик, като спомагателни сателитни фотоси му дали Канадската и Японската галактическа организация.

На уеб страницата на университета има запис, отдаден на тази история, където е видно, че присъединяване на експертите се е състояло в това, че те посъветвали ученика да се възползва от сателитни фотоси от разнообразни години. Като цяло риториката е одобрителна и няма никакъв сериозен скепсис. На уеб страницата на Канадската галактическа организация може даже да се видят поздравления за Уилям.

Уилям споделя, че е съумял да открие град на маите, когато наложил върху картата на Юкатан 23 съзвездия. От 142 звезди в съзвездията той е разкрил сходство на 117 града на маите. На едно място изключително ярка звезда не намирала сходство на Земята. Тогава момчето се възползвало от сателитните фотоси и разкрило признаци на изгубен град.

По думите му той е съумял да открие 86-метрова пирамида (не е ясно дали става дума за височината, или за ширината на основата), повече от 30 ръкотворни структури и даже да оцени приблизителната повърхност от 80 до 120 кв. км, което прави открития изгубен град четвъртия по величина в цивилизацията на маите.

Независимо от поздравленията от формалните канадски структури цялата тази история намирисва на антинаучно парфюмче, особено за „ проучванията “ на Мулдашев, Демин и други галактически търсачи.

Първо, провокира неразбиране позицията на изданието le Journal de Montreal, което разгласява единствено един слайд от презентацията на Улиям и твърди, че „ разполагаем на изданието има фотоси “. За кого ги пазят?

Второ, търсенето на сходства на съзвездия върху земни селища подразбира безупречна геодезична работа на античните маи, която да е разрешавала да се построят с висока акуратност карти на Юкатан, а по-късно върху тях да се възнамерява строителството на всички градове на цивилизацията.По-вероятно е просто съвпадане. Както разяснява един от потребителите на Geektimes:

Дайте ми карта на всяка околност в Русия и за половин час по нея ще наглася някой откъс от звездното небе, играейки си с мащабите и въртейки съзвездията. Дали това ще бъде доказателство, че строителството в Русия се организира в сходство с разположението на звездите?

Трето, в случай че се открият посочените отломки на „ града “ на Гугъл Maps и се сравнят с действителни отломки на античните маянски градове наоколо, то поражда подозрение таман във опцията да се открие каквото и да е ръкотворно под гъстата горска растителност. Тоест няма да откриете никакви 30 структури, даже те да се намират там.За образец – останките от града Калакмул, населяван в миналото от 50 000 души, с 45-метрова пирамида в центъра.А това е Тикал – огромен политически и културен център на маите. Население – до 90 000 души. Днес е огромен туристически център. Много ли постройки успяхте да видите под дърветата?

Четвърто, фактически на показаните фотоси може да се прегледат явно антропогенни структури – към този момент природата не се е научила да изрязва горите в квадрати.Вероятно точно този сектор момчето е възприело като остатъци на пирамида. Журналистите от Journal de Montreal поддържат неговата догадка, като оповестяват, че „ няма нито един актуален град на разстояние 100 километра “. Но елементарни селища там има единствено на 15 километра и всички те са заобиколени тъкмо от такива антропогенни квадрати – това са елементарни изсичания на дървета.„ Пирамидата “, която е разкрил ученикът, по-скоро е изсечена преди няколко години и в този момент е почнала да обраства, само че това очевидно не е било по времето на маите.

За джунглата даже 15 километра са доста, по тази причина е едва евентуално, че жителите на най-близкото село са желали да разчистят поле на брега на тресавище. Но има сходни остарели местности, по-близки до „ пирамида “. Следи от 10-20-годишна стопанска активност може да се открият и на 5 километра.Пето, добре е да се видят мненията освен на експерти по галактически фотоси, само че и на професионални археолози, профилирани в този район и този интервал.

Очевидно момчето е жертва на общоприетата параноя на първооткривателите – „ ще кажа на другите и ще си присвоят моето изобретение “. А може би публицистите просто не са желали да развенчаят красивата приказка за вундеркинда.

Разбира се, момчето заслужава хвалба, без значение от неверната базова догадка. То е направило много работа, докоснало се е до приложното потребление на данните от галактически фотоси и несъмнено е заслужило успеха в своя учебен конкурс.

Не считам, че той съществено е желал да измами някого, написа Егоров. Надявам се, че тази неточност няма да му попречи да стане картограф, археолог или експерт по галактически фотоси, т.е. да свърже живота си с науката.

Но чиновниците на Канадската галактическа организация и университета заслужават твърда двойка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР