Откритие, което претендира за Шнобелова награда, са направили биолози от

...
Откритие, което претендира за Шнобелова награда, са направили биолози от
Коментари Харесай

НЛО нервират мечките

Откритие, което претендира за Шнобелова премия, са създали биолози от Съединени американски щати. Оказва се, че даже изпадналите в сън мечки реагират на прелитащите наоколо безпилотни апарати.

Дроновете, или ръководените летателни апарати – все по-често се употребяват от откривателите на живата природа за проучването на животните, техните места на обитание и привички. Тези устройства, което са станали налични и евтини едвам през последните години, са създали допустимо проучването на изчезващи типове в техните естествени условия в недостъпни местности.

Смята се, ме появяването на тези странни източници на звуци над животните не провокира особеното им безпокойствие.

Например учените извънредно рядко забелязвали, че американските черни мечки подскачали при появяването на дронове наоколо.

Но новото проучване, извършено от американските учени, посочило, че без значение от спокойното поведени, което показват мечките, механичните жужалки (в съпровождащата публикация те били наречени НЛО) се явяват мощен дразнител за тях, провокират мощен стрес и карат сърцето им да бие учестено.

„ Някои скокове в честотата на сърцетуптене на мечките се оказа много по-висока, в сравнение с чакахме. А при една мечка честотата на сърцетуптене се усили с 400%, с 41 удара в минута до 162. Това беше най-силната реакция, която видяхме, и това ни шокира “, споделя Марк Дитмер от университета на Минесота, създател на проучването, оповестено в сп..

В своите опити биолозите сложили специфични нашийници с GPS приемници към мечките в Северозападна Минесота, както и сензори за сърдечен темп.

Това разрешило провеждането на отдалечени проучвания и наблюдаване на реакцията на мечките, без да се влиза в контакт с тях. На всеки две минути учените получавали електронно писмо с координатите и показанията на сърцето. След това Дитмер и сътрудниците му изпращали дронове към мястото на последното престояване на мечките.

Като събрали данните за сърдечния темп на мечките и ги съпоставили с данните за намиращите се наоколо жужащи дронове, учените изяснили по какъв начин въздейства наличието на летателните апарати на животните.

В хода на 18 полета, направени покрай четири мечки, зверовете единствено два пъти реагирали интензивно на тяхното наличие. И въпреки всичко анализът на сърцетуптенето посочил съществуването на устойчива физиологична реакция – учестило се сърцетуптенето на всички мечки.

„ Всички мечки, в това число една спяща в бърлогата, реагираха на полетите на дроновете с ускорено сърцетуптене, което нараства приблизително със 123 удара спрямо нормалното равнище “, се споделя в публикацията.

За наслада на биолозите естественият сърдечен темп се възстановявал много бързо. „ Без тези регистратори на ритъма щяхме да отчетем, че мечките доста рядко реагират на безпилотните апарати “, споделя Дитмер.

Според биолозите получените данни би трябвало да станат мотив за преразглеждане на съществуващата процедура на проучване на дивата природа. Днес безпилотни апарати се ползват интензивно за битка с бракониерите, а също в екотуризма и в доста страни тяхното потребление в дивата природа съвсем не се контролира, означават учените.

„ Безпилотните апарати имат голям капацитет за научни проучвания и като инструмент за запазване на природата. Но към момента не знаем какви типове са невъзприемчиви към дроновете, на какво разстояние стартират да реагират животните на тяхното наличие и може ли животните да се приучат към тяхното наличие, по тази причина би трябвало да сме внимателни при потреблението им в дивата природа “, отбелязва Дитмер.

Сега Дитмер и сътрудниците му са пристъпили към работа с намиращите се в злочестина мечки. Те желаят да изяснят може ли да се приучат животните към наличието на дронове и какъв брой време изисква това.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР