СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН

...
СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН
Коментари Харесай

Още днес може да има информация за Боян Петров. Очакват се няколко възможни варианта

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ

Нямаме информация за Боян Петров, тъй като тази година има доста малко хора на Шиша Пангма. По принцип получаваме информация за него при разнообразни изкачвания от хора по маршрута, само че в този момент в това отношение има неприятен шанс. Това сподели един от уредниците на експедицията до Шиша Пангма, който не видя нищо необичайно в това, че е открита палатката на алпиниста ни, защото евентуално той е носил единствено най-необходимото и палатката остава в лагер 3 – преди същинската офанзива на върха, пише Actualno.com.

Ако Боян е стигнал до лагер 1, евентуално е решил да остане там – тъй като там има доста храна и О2. Смятаме, че той е стигнал най-малко до лагер 2, където също има задоволително храна и О2 – той е доста рационален и в неприятно време не би тръгнал надолу, прибавиха уредниците, които прецизираха, че в лагер 1 и лагер 2 няма никой различен. Планът е през днешния ден да се стигне до лагер 1, а на следващия ден – до лагер 2, прецизираха експертите, като двама шерпи са споделили, че в случай че времето е хубаво, ще опитат да стигнат до лагер 3. Ако има опция, ще се включат хеликоптери, само че не би трябвало да има вятър, стана ясно от обяснението пред Нова телевизия.

Предполагам, че има сериозен проблем, откакто не се е появявал няколко дни. Опасявам се, че той не е в положение да се движи. Това съобщи различен огромен наш планинар – Дойчин Василев, който акцентира на обстоятелството, че стилът на Боян Петров са скоростните качвания и слизания. Василев, който е качвал Шиша Пангма, беше безапелационен, че от лагер 3 – където е открита палатката, слизането било " разходка ". Алпинистът ни посочи, че от лагер 3 до самия връх има нанагорнище за един ден. Дълбоко се притеснявам, че той е попаднал в някаква клопка горе, добави Василев. Той сподели и, че защото Петров е самичък, няма по какъв начин да си направи обезопасяване с въжета по маршрута над лагер 3, каквото е допустимо в екип. Боян бързаше да се аклиматизира на Шиша Пангма, с цел да се качи незабавно на Еверест. 

Шиша Пангма беше единствено едно ходило, съобщи Василев. Надежда постоянно би трябвало да има, сподели доктор Калина Сълова – единствената българка, изкачвала се на Шиша Пангма. Надявам се Боян да е под 7500 метра височина, тъй като нагоре изискванията са доста тежки и кислородният апетит е доста огромен, добави тя. Сълова описа, че когато тя и Дойчин Василев се качвали през 1999 година, били хванати от снежна стихия, само че за шанс тя вилняла под тях и в действителност това помогнало доста. Изкарахме една нощ, на площадка метър на два, на към 8000 метра - това е най-тежкото тестване за Сълова по време на нейното нанагорнище. 

Искрено се надявам, че Боян е в някой от междинните лагери и изчаква други хора да му оказват помощ, тъй като е решил силите си, е гледната точка на Кирил Русев, шеф на Българската планинска избавителна работа, който беше безапелационен, че не би трябвало да се губи вяра и възможностите за благополучен край не са дребни. Той увери, че през последните години в Хималаите са правени сполучливо няколко избавителни интервенции на разнообразни върхове. Никога до момента не е имало чак такова закъснение да се обади, ситуацията е съществено. Не знам за какво е оставил сателитния си телефон - може би му е дотежал, той е доста обемен, показа дамата на Боян Петров - Радослава, която обаче не губи вяра всичко да приключи добре. За Боян Петров се снима филм – от режисьорката Поли Ганчева и Красимир Андонов, като двамата към този момент 2 години следват алпиниста ни. Чули са се за последно на 27 април, а ангажимента била да се срещнат откакто Боян слезе от Шиша Пангма.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР