След затварянето на Sberbank Europe в Австрия и на дъщерните

...
След затварянето на Sberbank Europe в Австрия и на дъщерните
Коментари Харесай

Сбербанк фалира и в Чехия, в Унгария затваря врати за няколко дни

След затварянето на Sberbank Europe в Австрия и на дъщерните и структури в Хърватска и в Словения, сходна орис реализира и субсидиарите й в Чехия и в Унгария. И до момента в който Австрийската, Хърватската и Словенската структури, чакат решението на Единния фонд за преструктуриране SRB за това дали ще банкрутират или ще бъдат подложени на оздравителни процедури, в Чехия към този момент няма подозрение за това. по този мотив е красноречиво.

В него написа: " Чешката национална банка (ЧНБ) предприе стъпки за лишаване на банковия лиценз на Sberbank CZ, a.s. Това е резултат от утежняване на ликвидната обстановка на банката в подтекста на забележителен отлив на депозити след ескалацията на спора сред Русия и Украйна и офанзивата на Русия против Украйна. В този подтекст ЧНБ издаде предварителна мярка, с която не разрешава на банката да се разпорежда с активи и пасиви, в това число разпределяне на нови заеми и приемане на депозити. "
 За риск от банкрут на съветската
За риск от банкрут на съветската " Сбербанк Европа " предизвести ЕЦБ

Причината е в забележителното изтегляне на депозити след започването на спора в Украйна

Съветът на банката на ЧНБ разиска обстановката в Sberbank CZ на изключителното си съвещание на 27 февруари 2022 година Стъпките във връзка с Sberbank CZ се подхващат в режима за преструктуриране, който преглежда обстановката на фалиращи банки и предлага ограничения за минимизиране на въздействието върху стопанската система и финансова система. Съветът на банката призна, че Sberbank CZ банкрутира и че не може да се одобри, че неуспехът му може да бъде предотвратен благодарение на друга мярка в границите на рационален период. Може също да се допусна, че признатото решение няма да засегне стабилността на чешкия финансов бранш.

Депозитите на клиенти на Sberbank CZ подлежат на наложителна застраховка до 100 000 евро на клиент (около 2,5 милиона CZK). До този предел се дава отплата от 100%. Застраховани са депозитите както на жители (физически лица), по този начин и на компании (юридически лица). Влоговете на общините и регионите се застраховат единствено в случай че те са получатели на данъчни доходи и техните данъчни доходи не надвишават равностойността на 500 000 евро и при съблюдаване на други законови условия.

Изплащането на обезщетения за депозити ще бъде проведено от Системата за гарантиране на финансовия пазар посредством финансова институция, която тя дефинира. Гаранционната система би трябвало да стартира изплащането не по-късно от седем работни дни от датата на вписване, т.е. датата, на която получи документално съобщение от Чешката национална банка, че банкрутирала банка не е в положение да извърши своите задължения към клиенти. Според информацията на ЧНБ, системата за гарантиране на финансовия пазар към този момент разполага с 35 милиарда CZK за погашение на застраховани депозити "

В допълнение на това ръководещият шеф на системата за гарантиране на влоговете в Чехия Рената Кадлецова, съобщи, че всички нужни средства за погашение на обезпечените влогове в Sberbank CZ са налице и заплащането им ще стартира в законно избраните периоди.
 Русия се пробва да се оправи с тежестта на глобите
Русия се пробва да се оправи с тежестта на глобите

Не е ясно по какъв начин тъкмо ще се реализира блокирането на опцията западните вложители да излизат от съветските активи.

В Унгария нещата стоят малко по-различно и доста наподобяват обстановката със Сбербанк в Австрия и с нейните дъщерни сдружения в Хърватска и в Словения. В Будапеща по искане на локалната на Sberbank Magyarország Zrt. Унгарската централна банка (Magyar Nemzeti Bank) да затвори порти за два дни. На финансов диалект това се назовава двудневна банкова почивка - за 28 февруари и 1 март.

" През този интервал клиентите ще могат да правят транзакции с банкови карти и да получават входящи трансвери по своите сметки, само че няма да могат да правят транзакции по сметка. Унгарската централна банка прави обзор на положението на кредитната институция откакто нейната майка бе оповестена за банкрутирала или евентуално банкрутирала и мнение за това се чака от органа за преструктуриране на Европейски Съюз ", написа в преднамерено прессъобщение на Унгарската централна банка. По нататък в него се напомня, че Единният съвет за преструктуриране (SRB), организацията за преструктуриране на Европейския съюз, разгласи, че Sberbank Europe AG, Австрия, е изпитала съществени проблеми с ликвидността вследствие на руско-украинската война, кредитната институция евентуално не е в положение да изплати задълженията си или други отговорности, когато паднат в близко бъдеще, и вследствие на това е несъблюдение или има възможност да се провали. Австрийската банка е притежател на Sberbank Magyarország Zrt. в Унгария и няколко други филиала в Централна Европа.
 Изключват 7 съветски банки от SWIFT
Изключват 7 съветски банки от SWIFT

Списъкът може да бъде уголемен...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР